Binnenland
NTR

Van FvD tot GroenLinks, jongeren in de Noordkop over stemmen in coronatijd

foto: Hilversum Uitfoto: Hilversum Uit
  1. Nieuwschevron right
  2. Van FvD tot GroenLinks, jongeren in de Noordkop over stemmen in coronatijd

De verkiezingsbus van Hilversum Uit staat aanstaande zaterdag bij het stemlokaal Theater De Kampanje, waar vorige week toevallig nog de vrijheidskaravaan van FvD stond. In de bus spreekt Petra Grijzen met kandidaat-kamerleden over het belang van regionale vertegenwoordiging, en de tweede helft staat zelfs volledig in het teken van jongeren uit de kop van Noord-Holland! Zaterdag tussen 15:00 - 16:00 uur in Hilversum Uit op NPO Radio 1 vanuit Den Helder.

Moeten jongeren juist nu gaan stemmen?

De coronacrisis laat de impact van de politiek heel duidelijk zien. Jongeren voelen zich in het nauw gedreven, de maatregelen vallen hen zwaar. Is dit voor jongeren een extra reden om naar het stemhokje te gaan? Heeft stemmen überhaupt wel zin? En moet er een stemplicht ingevoerd worden of is het ook oké als je niet stemt? Hierover gaan jongeren met diverse achtergronden én politieke voorkeur in gesprek. Ze discussiëren over de stelling: 'Jongeren moeten juist in corona tijd gaan stemmen'.

Quote

Stem desnoods blanco

Student helpende zorg Joab Bul (21) uit Den Helder gaat in elk geval niet stemmen. Hij heeft geen partij gevonden waarmee hij het eens is. De voorzitter van JOVD Top van Holland Julian Gillissen (19) zegt, "Het maakt mij niet uit waarop je stemt, als je maar gebruik maakt van je stemrecht." Annouk Elderling (23) is stembureaulid op Texel. Zij is het met Julian eens. "Stem desnoods blanco. Dan kunnen mensen in elk geval zien dat je het nergens mee eens bent." Een plicht gaat voor haar te ver, maar Narita Derks (23) is daar wel voor: "Maak er een nationale feestdag van en geef iedereen vrij."

Volgens student journalistiek en gitarist Jari Split (23) gaat het bij deze verkiezingen wel erg veel over corona: "Ik ben bang dat we andere belangrijke zaken over het hoofd zien." Maar voor student social work Ricardo de Wit (21) uit Julianadorp zijn de coronamaatregelen juist extra reden om nu te stemmen, zijn stem gaat naar FvD, de partij waar hij zich gehoord voelt. Voor singer-songwriter Lotte Schuiling (24) is in elk geval duidelijk welke partij het niet wordt. "De PVV wil cultuursubsidie afschaffen, maar dat is gewoon mijn baan!" Zaterdag hoor je hen hierover in onze rubriek 'Offline'.

Jongerenkandidaat CDA in gesprek met jonge kiezer

De 26-jarige Harmen Krul uit Den Helder is dé jongerenkandidaat voor het CDA, ook hij zit zaterdag bij Hilversum Uit in de bus. De militair was net 22 toen hij door CDA-kamerlid Raymond Knops gescout werd bij de Koninklijke Marine. Krul maakte daarna een bliksemcarrière in de gemeenteraad van Den Helder door. Onder zijn lijsttrekkerschap in 2018 werd het CDA groter dan ooit in de Helderse raad. En nu staat hij hoog op de kandidatenlijst voor de kamer. In de uitzending vertelt hij wat hem drijft om de Kamer in te gaan én zal hij het gesprek aangaan met een jonge kiezer.Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie