Binnenland
KRO-NCRV

Oproep Wellink: 'Opnieuw kijken naar rekenregels pensioenen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Wellink: 'Opnieuw kijken naar rekenregels pensioenen'

Het kabinet moet de rekenregels voor de pensioenen opnieuw tegen het licht houden. Dat vindt Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank. "Je moet naast de rente ook serieus onderzoeken of je niet een plukje rendement van de beurs kunt meerekenen bij de dekkingsgraden", zegt Wellink in 1 op 1 met Sven Kockelmann. Tot op heden is de zogenoemde rekenrente heilig bij het vaststellen van de dekkingsgraden.

Oproep Wellink: ‘Opnieuw kijken naar rekenregels pensioenen’

Vorige week zei zijn opvolger, Klaas Knot, nog tegen de Tweede Kamer dat kortingen van de pensioenen niet te voorkomen zijn. "Knot heeft gelijk volgens de huidige regels", zegt Wellink. "Maar het is altijd de moeite waard om serieus naar de rekenregels te kijken. Misschien moet je de rendementen van de pensioenfondsen voorzichtig meenemen." Wellink wijst ook op de rente-omgeving die aan het veranderen is door de beslissingen van de ECB, en het spanningsveld tussen hoge rendementen en lage rentes.

'Niet blind vasthouden aan huidige regels'

De oud-bankpresident voelt wel wat voor de oproep van Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van het grootste pensioenfonds ABP. Die riep de politiek afgelopen vrijdag in De Telegraaf op zich niet blind te staren op de rente alleen. Wellink vindt dat het kabinet de argumenten van Wortmann serieus moet onderzoeken en niet blind moet vasthouden aan de huidige regels.

De dreigende kortingen op de pensioenen hangen als een molensteen om de nek van Wouter Koolmees, de minister van Sociale Zaken. Als het mes daadwerkelijk in de pensioenen gaan, wankelt meteen ook het nieuwe pensioenakkoord. De vakbeweging heeft al aangegeven doe boel dan alsnog op te blazen.

'Vergeet investeringsfonds Hoekstra'

Wellink zet vraagtekens bij het investeringsfonds van minister Hoekstra van Financiën. "Vergeet het investeringsfonds als zodanig, want daar komen allerlei complicaties bij kijken", stelt Wellink. "Zet de overheidsbegroting efficiënter in op groei. Maak een lijst met prioriteiten en doe dat via de gewone begroting."

'Huidig ECB-beleid rampzalig'

Wellink hekelde in 1 op 1 het huidige beleid van de Europese Centrale Bank, onder leiding van Mario Draghi. "Ik heb grote problemen dat de ECB hardnekkig wil vasthouden aan 2% inflatie. Daarmee creëer je een zodanig rampzalig beleid dat de weg terug heel moeilijk wordt."

Ster advertentie
Ster advertentie