Binnenland

'Mensen vragen zich af of ze niet naïef zijn geweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mensen vragen zich af of ze niet naïef zijn geweest'

[NOS] Na de aanslag in Stockholm is er nu vooral verbazing en verontwaardiging nu er meer bekend is over de dader: een 39-jarige asielzoeker uit Oezbekistan. De dader was bekend bij de politie om z'n extremistische ideeën, had geen verblijfsvergunning maar hij kon niet worden opgepakt.

Het leven wordt weer opgepakt nu iedereen weer naar het werk gaat, zegt correspondent Rolien Creton. "Maar de aanslag heeft duidelijk een grote impact. Mensen zijn aangeslagen. Je ziet nu ook discussies over het vluchtelingenbeleid", zegt Creton.

"Zweden heeft grote aantallen vluchtelingen opgevangen en ziet zichzelf nog altijd als een humanitaire grootmacht. Een klein land dat uitblinkt in het helpen van mensen in nood. Maar mensen vragen zich af of ze niet naïef zijn geweest."

Terreurbestrijding

Deskundigen zeggen nu dat Zweden achterloopt op andere landen als het gaat om terreurbestrijding en radicalisering. "Ook in contact met bewoners in bepaalde achterstandwijken via wijkagenten en sociaal werkers die de vinger aan de pols houden en weten wat er speelt."

De veiligheidsdiensten hebben de aanslag niet zien aankomen, zegt Creton, ondanks dat ze een tip kregen over de man, die op Facebook sympathie voor IS uitdrukte. "Ook daar is niets mee gedaan."

Zweden heeft ook sinds kort oog voor problemen met terugkerende Syriëgangers.

Ster advertentie
Ster advertentie