Binnenland
AVROTROS

Hoe ontdek je fout hout?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ontdek je fout hout?

Het tuinset op je terras of balkon kan zomaar van fout hout zijn gemaakt. Een groot deel van het hout dat wordt verhandeld is namelijk illegaal.

Professor Pieter Zuidema van de Wageningen Universiteit onderzoekt de herkomst van verdacht hout. Zuidema: "Tussen de 50 en 90 procent van het tropische hout dat wordt verhandeld in de wereld is illegaal gekapt."

Vervolging

En met dit foute hout valt veel geld te verdienen door handelaren. Voor het eerst vervolgt nu het OM twee Nederlandse houtimporteurs van teakhout.

Bij de aanschaf van teakhout moet je goed opletten. Teakhout uit Myanmar staat bijvoorbeeld op de zwarte lijst. Zuidema: "Het meeste teakhout wordt verbouwd op plantages die goed worden beheerd. Maar teakhout uit Myanmar wordt vaak illegaal uit bossen gekapt." En daarmee is je tuinset dus niet duurzaam en gemaakt van fout hout.

Keurmerk

Voor consumenten is het lastig te ontdekken of je fout hout in handen hebt. Maar hoe kom je er toch achter of je tuinbank of loungeset duurzaam is? De professor adviseert te letten op de keurmerken FSC en PEFC.

Zuidema: "De keurmerken bieden geen 100 procent garantie. Maar ze geven wel aan dat het hout legaal is geproduceerd." Teakhout is dus een goede keuze voor het terras. Maar dan wel met een duurzaam certificaat.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie