Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter NOC*NSF pleit voor ministerie van Vitaliteit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter NOC*NSF pleit voor ministerie van Vitaliteit

Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, pleit voor een ministerie van Rijksvitaliteit, om te zorgen dat iedereen in Nederland gezond kan blijven. "We willen oproepen tot een gezamenlijke aanpak", zegt ze in Spraakmakers.

Van Zanen maakt de vergelijking met Rijkswaterstaat – net zoals samenwerken in de strijd tegen het water, samenwerken in de strijd om onze gezondheid. "Dat vraagt om een gecoördineerde aanpak van het Rijk, de provincies en gemeenten, in combinatie met de fantastische infrastructuur van sport die we in Nederland hebben." Daarvoor zijn volgens Van Zanen minstens vier departementen nodig.

Hogere zorgkosten voorkomen

Door nu in te zetten op een gezonde leefstijl, kunnen in de toekomst hogere kosten in de gezondheidszorg voorkomen worden. De aanpak nu zal wellicht geld kosten, maar dat geld ga je "absoluut terugverdienen", zegt Van Zanen. "Voor je gezondheid zouden we met elkaar moeten investeren om te voorkomen dat de kosten straks onbetaalbaar worden."

Voedselomgeving aanpassen

Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell ziet ook extra reden nu harder in te grijpen in onze voedselomgeving. Bijvoorbeeld suiker duurder maken en geen ongezonde dingen in de schoolomgeving.

De overheid moet volgens hem nadenken of het wel verstandig is mensen voortduren te verleiden tot ongezond gedrag en enkel voor te lichten over de gezondheid. "Moet je niet als overheid sterker ingrijpen?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie