Binnenland
BNNVARA

Surfen tegen de wegwerpsamenleving

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Surfen tegen de wegwerpsamenleving

Vijf miljoen bekertjes gooien we in Nederland elke dag weg. Het is een doorn in het oog van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. En daarom heeft hij een surfboard gemaakt van wegwerpbekers en reist hij er vanaf vrijdag 1 juli mee van Brussel naar Amsterdam. Tijdens de reis ontmoet Tinga onder andere Frans Timmermans. De Eurocommissaris komt na de zomer met nieuwe richtlijnen voor verpakkingen. Voor de milieuactivist is het een tocht tegen de wegwerpsamenleving en voor hergebruik, zegt hij in Vroege Vogels.

Campagne

De tocht is het startsein van een nieuwe campagne tegen wegwerpbekers. Volgens Tinga staan de bekers symbool voor de wegwerpmaatschappij waarin we leven. De afstand Brussel-Amsterdam is 385 kilometer. Als je alle vijf miljoen bekers, die in Nederland dagelijks worden weggegooid, achter elkaar zou zetten dan kom je volgens de milieuactivist ook ongeveer op die afstand. Tinga zal de reis surfend (met een elektrisch motortje) afleggen. De board is gemaakt van 500 koffiebekers.

Hergebruik

Tinga vindt dat we moeten stoppen met wegwerpspullen. Hergebruik moet de nieuwe norm worden. Samen met Mission Reuse (een initiatief van o.a. stichting Natuur en Milieu en Recycling Netwerk Benelux) zet hij zich in om dat voor elkaar te boksen. Volgens Tinga zijn de huidige businessmodellen volledig gebaseerd op het eenmalig gebruik. Verder zijn veel materialen niet geschikt om te recyclen. Kortom de afvalberg groeit en groeit. Vanaf 2021 gelden er in Europa overigens nieuwe regels voor producten van wegwerpplastic. Zo is de verkoop van bepaalde producten verboden, zoals plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, wattenstaafjes en rietjes. Tinga wil dat er meer wegwerpspullen in de ban gaan.

Statiegeld

De afgelopen jaren was de Plastic Soup Surfer vooral druk om statiegeld op de kaart te zetten. En met succes. Zo is er nu statiegeld op kleine PET-flesjes en moet vanaf begin volgend jaar statiegeld worden geheven op blikjes. Al heeft de sector al aangegeven dat ze 1 januari 2023 niet gaat halen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van milieu heeft deze week laten weten dat ze het niet eens is met deze uitstel. Wat haar betreft moet het statiegeldsysteem voor blikjes gewoon op 31 december dit jaar worden ingevoerd.

Board van bekers

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie