Binnenland
AVROTROS

Zelftest is geen vrijbrief voor familiebijeenkomsten met Pasen: 'biedt geen zekerheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelftest is geen vrijbrief voor familiebijeenkomsten met Pasen: 'biedt geen zekerheid'

Houd jij je met met Pasen aan de coronamaatregelen? Het paasweekend staat voor de deur. Voor het tweede jaar op rij roept premier Rutte op elkaar vanwege corona niet op te zoeken. Gezien de drukte in de parken met het mooie weer, blijkt dat in de praktijk toch lastig. Vorig jaar gaf een op de zes mensen aan elkaar met Pasen, ondanks de coronaregels, toch op te zoeken.

Vooraf even een corona-zelftest halen bij de apotheek voor 8,95 euro en bij een negatieve uitslag gewoon met de hele familie samenkomen voor de paasbrunch. Hoewel dit bepaald niet de bedoeling van deze test is, blijkt uit een rondgang van Blok&Toine onder kopers van deze test, dat dit toch veelal het voornemen is.

'We hebben elkaar al zolang niet gezien'

"We gaan met Pasen met de kinderen, kleinkinderen en partners naar mijn moeder. Vooraf doen we dan een sneltest. Het is natuurlijk een beetje stout, maar we hebben elkaar al zo lang niet gezien. En als je weet dat je op het moment dat je uit de auto stapt niet besmettelijk bent, maken wij ons geen zorgen", vertelt een van de kopers van de test.

"Dat is absoluut niet de bedoeling", zegt apotheker Hana Softic van De medicijnman in Amsterdam, die net als andere apotheken sinds gisteren de testen verkoopt. "We zeggen er ook altijd heel expliciet bij dat ook al zegt deze test dat je negatief bent, dat je je dan toch moet houden aan de corona-maatregelen."

Zelftest is geen vrijbrief

Advocaat consumentenrecht Caspar Janssens waarschuwt: "Het is niet zo dat wanneer je een zelftest koopt en negatief test, je gewoon los mag gaan. Die zelftests zijn er alleen om wat extra zekerheid te krijgen en zijn dus niet bedoeld in plaats van de GGD-tests."

Hij vervolgt: "De zelftest is niet honderd procent betrouwbaar, dus blijf toch oppassen als de uitslag van je zelftest negatief is. Gebruik je gezond verstand en hou je aan de maatregelen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie