Binnenland
WNL

Hoogleraar Rotmans: zonder China rijden we straks geen auto meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Rotmans: zonder China rijden we straks geen auto meer

Als alle nieuwe auto’s vanaf 2035 elektrisch moeten zijn, zoals nu vaststaat, worden we nog afhankelijker van China dan we nu al zijn. Dat zegt hoogleraar duurzaamheid en transitie Jan Rotmans. Dit omdat dit soort auto’s bestaan uit veel meer kritieke metalen, zoals lithium, die vooral in Afrika en China aanwezig zijn. "Ik begrijp werkelijk niet dat er geen Europees grondstoffenbeleid is."

Klem

Vanaf 2035 mogen nieuwe auto’s in Nederland geen verbrandingsmotoren meer krijgen. Daarvoor heeft Nederland ongeveer 75 procent meer kritieke metalen nodig dan nu. Nederland kan de klimaatdoelen dus enkel halen door afhankelijk te worden van China of Afrika, zo zegt Rotmans. Dat willen we niet, maar: "We zijn er wel toe gedwongen omdat we zo laat wakker zijn geworden." Een oplossing zou zijn om alternatieve metalen te vinden, maar die zijn er nog niet. "Of het hergebruiken, dat doen we ook nog niet."

De prijs van lithium is vorig jaar al met 280 procent toegenomen, zegt Rotmans. "Dus het is niet alleen de afhankelijkheid, maar ook de exploderende prijs. En dan zit je dus klem." Om die reden snapt de hoogleraar niet dat er nog geen Europees of Nederlands grondstoffenbeleid is.

'Er moet crisisbeleid komen'

Rotmans pleit zelf voor een nieuwe Crisis- en herstelwet (Chw) om de energietransitie te versnellen. "Verduurzaming moet voorrang krijgen. Zet wetten die in weg zitten aan de kant, anders stagneert de innovatie", zegt hij. "En dan zitten we dubbel klem."

En daarbij is de tijd van besparingstips voorbij, zegt Rotmans. Daarmee doelt hij op de aanpak van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, die regelmatig op zijn Twitteraccount huishoudens tips geeft hoe energie te besparen. "Daar kon je 10 jaar geleden mee aankomen. Kom op, we moeten nu andere dingen doen dan normaal. Geen tips en trucs meer, het spant er nu om. Er moet gewoon crisisbeleid komen."

Sven op 1 met Jan Rotmans

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie