Binnenland
BNNVARA

Tekort technische studenten: 'Er moeten minder mensen naar de universiteit'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort technische studenten: 'Er moeten minder mensen naar de universiteit'

De klimaatambities van het nieuwe kabinet zijn hoog, maar onbereikbaar als we het tekort aan technisch geschoolden niet oplossen. Doekle Terpstra, van ondernemersclub Techniek Nederland, vertelt over dit probleem bij De Nieuws BV.

Terpstra geeft aan dat er een kwantitatief en kwalitatief tekort aan technici is. Naast het huidige tekort aan mensen is er ook een tekort aan bepaalde kennis. Terpstra legt uit dat huidige technici ook opgeleid moeten worden met nieuwe skills, bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, om de klimaatdoelstellingen te halen.

Maar de klimaatdoelstellingen zijn haalbaar als beleid en uitvoering met elkaar worden verbonden volgens Terpstra: “Als de nieuwe bewindslieden de kunst verstaan ons er bij te betrekken, dan kunnen we veel meer dan wanneer we het overlaten aan de grillen van de dag. Denk planmatig na over beleid en uitvoering.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Imago technische beroepen

Het planmatig denken is ook meteen nodig, want er is al een jarenlang tekort. Op de vraag waarom dit zo’n hardnekkig probleem is, zegt Terpstra: “Technische beroepen hebben een verkeerd imago, het wordt heel erg verbonden met het werk van de vorige eeuw en daar heeft het totaal niets meer mee te maken.” Toch heeft Terpstra het gevoel dat dit imago kantelt. Hij vertelt dat de arbeidsvoorwaarden beter zijn geworden en dat technische beroepen perspectief voor de toekomst bieden.

Ook noemt Terpstra dat wij als samenleving nog heel erg bezig zijn met het idee dat we onszelf moeten opleiden via algemeen vormend onderwijs, zoals de universiteit. Terpstra zou dit graag anders zien, hij vertelt dat in de hogeropgeleide sector geen banen meer liggen. Terpstra: “Er moeten minder mensen naar de universiteit en het beroepsonderwijs moet aantrekkelijker gemaakt worden.”

Prioriteren beroepsonderwijs

Om dit te bereiken verwacht Terpstra van het kabinet dat ze beroepsonderwijs prioriteren. “Het is onzin om nog steeds bakken vol met mensen op te leiden voor sectoren waarvan we weten dat daar de banen zullen gaan verdwijnen. Je zou de sectoren waar een tekort is, zoals de techniek en zorg, aantrekkelijker moeten maken in het nadeel van sectoren met een teveel aan studenten. Laat studenten maar kiezen. ”En die keuze moet al veel eerder ter sprake komen. Volgens Terpstra worden kinderen op de basisschool niet meer nieuwsgierig gemaakt voor een opleiding in de techniek, maar vooral voor algemeen vormend onderwijs. En hier moeten we vanaf, pleit Terpstra. We hebben een hiërarchie van algemeen vormend onderwijs en praktisch onderwijs en dat moeten wij echt slopen in Nederland.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie