Binnenland
NOS

Noordelijke provincies willen extra huizen bouwen, in ruil voor betere infrastructuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noordelijke provincies willen extra huizen bouwen, in ruil voor betere infrastructuur

Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland kunnen de komende jaren 220.000 extra huizen bouwen, maar alleen als de infrastructuur wordt verbeterd. Op die manier willen de vier provincies naar eigen zeggen hun steentje bijdragen aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.

''We willen de ruimte bieden om mee te helpen om het grote probleem van Nederland, de woningnood, te helpen oplossen'', zegt gedeputeerde Cees Bijl van de provincie Drenthe in het NOS Radio 1 Journaal. "We denken dat we dat goed kunnen. We hebben aantrekkelijke woonomstandigheden."

''Maar we zeggen: daar is wel wat voor nodig'', aldus Bijl. ''En dat is dat we goed verbonden zijn. Met name de spoorverbindingen moeten worden verbeterd.''

Zo moet de Lelylijn er komen om de verbinding met de Randstad te verbeteren. Een tweede ontbrekende spoorschakel volgens de provincies is de vurig gewenste Nedersaksenlijn van Enschede via Emmen naar Groningen, inclusief een verbinding met het Duitse spoornetwerk. Daarnaast willen de provincies dat het bestaande spoor wordt verbeterd.

220.000 extra woningen

Als die verbindingen er komen, denken de vier provincies dus dat ze 220.000 extra woningen kunnen bouwen, boven op de 100.000 woningen die toch al op de planning staan. Het gaat om 45.000 woningen in Drenthe, 80.000 in Flevoland, 45.000 in Friesland en 50.000 in Groningen.

Noordelijke provincies willen extra huizen bouwen, in ruil voor betere infrastructuur

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie