Binnenland
WNL

FNV Schiphol: als luchthaven onze eisen niet inwilligt, volgen stakingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV Schiphol: als luchthaven onze eisen niet inwilligt, volgen stakingen

FNV Schiphol heeft harde eisen op tafel gelegd voor hun gesprek met Schipholbaas Dick Benschop later vanmiddag. “Als Benschop vanmiddag geen toezeggingen kan doen, dan hebben ze een groot probleem met de mensen die als ruggengraat van de luchthaven fungeren. Dan komen wij met georganiseerde stakingen”, zei hun campagneleider Joost van Doesburg in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Woensdagochtend kwam FNV Schiphol met een brandbrief richting de leiding van de luchthaven, waarin harde eisen staan over betere arbeidsvoorwaarden voor al het personeel. Zo eist FNV een minimumloon van €14,- per uur voor alle medewerkers, uniforme en gecertificeerde opleidingen, minimaal tien dagen aaneengesloten vakantie en een zomertoeslag van €200,- per maand.

Van Doesburg uitte daarnaast zijn zorgen over het aantal geplande vluchten op Schiphol komende zomer. “Mijn mensen geven aan: maximaal 1000 vluchten per dag. Op dit moment zitten we op ongeveer 1400, dus dat moeten er 400 per dag minder worden. Dick Benschop heeft excuses aangeboden aan de reiziger, maar moet ook excuses aanbieden aan de medewerkers op Schiphol. Mensen pikken het niet langer.”

Wilde staking

Volgens FNV Schiphol zou er ook een wilde staking gaande zijn bij het beveiligingspersoneel; iets wat Schiphol zelf met klem ontkent. Van Doesburg: “Ik hoor van mijn mensen op de vloer dat er wel degelijk sprake is van een wilde staking. Ik hoop dat het niet waar is, want ik hou niet van wilde stakingen en ben meer van de dialoog. Zeker op de dag dat de dialoog moet plaatsvinden”, doelend op het gesprek dat de campagneleider van FNV Schiphol later vanmiddag met de leiding van de luchthaven gaat voeren.

Sven op 1 met Joost van Doesburg (voorman FNV Schiphol)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie