Binnenland
NOSNTR

Steeds meer moslims willen islamitische begraafplaatsen in Nederland

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer moslims willen islamitische begraafplaatsen in Nederland

Meer moslims willen hier in Nederland begraven worden. Daarom kloppen ze vaker aan bij gemeenten voor ruimte om een islamitische begraafplaats. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. In veel gemeenten zou er te weinig plek zijn. De discussie daarover neemt toe, merken ze bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vooral in de randstad. Journalisten Gulsah Ercetin en Fatima Baijja maakten een podcast over de discussie.

Steeds meer moslims willen islamitische begraafplaatsen in Nederland

Video niet beschikbaar

"We zagen vooral na de coronacrisis dat er steeds meer vraag was dat moslims hier in Nederland begraven wilden worden. Dan zouden ze hier bijvoorbeeld grond moeten kopen voor een aparte islamitische begraafplaats of op een algemene begraafplaats, waar een aparte ruimte is. Dat gaat niet altijd even makkelijk", zegt journalist Gulsah Ercetin in Nieuws en Co. "Als ze grond willen kopen, is er niet altijd ruimte. Er zijn ook voorwaarden, moslims vinden het belangrijk dat er eeuwige grafrust geldt. Dat is een voorwaarde en dat is ook best ingewikkeld in Nederland, want dan moet je grafrechten blijven verlengen. Dat biedt vaak geen zekerheid. Wie weet of het nageslacht dat wil blijven betalen?"

Gemeenten

Sommige gemeenten maken ruimte voor islamitische begraafplaatsen. "Zo zegt burgemeester Marcouch van Arnhem: het is ook een politieke keuze. Soms moet je daar een bestemmingsplan voor wijzigen. Dat hebben ze in Arnhem gedaan en is daar een islamitische begraafplaats geopend, met 16.000 plekken."

Eeuwige grafrust

"Moslims geloven erin dat hun ziel terugkeert naar het lichaam op de dag des oordeels. Daarom vinden zij dat heel belangrijk", zegt Ercetin. "Dan willen zij liever niet zitten met kosten om steeds grafrechten te verlengen. Maar eerder dat ze dat bedrag in één keer kunnen afkopen. Daarom zijn er organisaties die zich hier voor inzetten en veel aanvragen doen bij de VNG of gemeentes zelf. De VNG geeft nu dus aan: we zien steeds meer dat mensen hier tegen aan lopen."

Nieuwe generatie

"Vroeger was het automatisch zo dat je hier een uitvaartverzekering kon regelen en als je dan een dierbare ging begraven, werd dat gerepatrieerd naar Turkije of Marokko. Nu zien we een nieuwe generatie, ook door corona, dat ze hier begraven willen worden."

Ercetin is zelf ook Turks-Nederlander. Ze herkent de gevoelens heel goed. "Ik ben hier geboren en getogen. Mijn moeder zegt altijd: ik woon hier al 40 jaar en ik wil hier begraven worden. Mijn moeder geeft aan hier begraven te willen worden. Dat is fijn, want dan kan je ook het graf bezoeken", vertelt ze. "Het lijkt me ook pijnlijk om steeds naar Marokko of naar Turkije te moeten reizen om het graf van je dierbare te bezoeken. Het is ook een soort van rouwproces."

Haar vader wil misschien in Turkije begraven worden. "Voor mij later denk ik: hoe gaat dat dan? Mijn moeder wil in Nederland begraven worden en mijn vader misschien in Turkije. Hier ga je dan wel over nadenken en ik denk niet dat ik de enige ben in Nederland. Zo zijn er duizenden andere verhalen die ook interessant zijn en eigenlijk hele Hollandse verhalen zijn."

Meer hierover is te horen in de NOS-Podcast 'Twee Werelden'. Te vinden in de NPO Radio 1-app en op alle podcastplatformen.

NC islamitische begraafplaatsen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie