Binnenland
KRO-NCRV

Huisarts Rotterdamse volkswijk roept De Jonge op: regel vaccinatiebussen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts Rotterdamse volkswijk roept De Jonge op: regel vaccinatiebussen

Huisarts Shakib Sana uit Rotterdam-Delfshaven zet zich hard in om mensen uit achterstandwijken te overtuigen toch een coronavaccin te halen. Het liefst zou Sana bussen willen die op het marktplein staan waar je direct gevaccineerd kunt worden. "Huisartsen, ga de straat op" roept de huisarts op bij 1 op 1.

Juist in achterstandwijken neemt de vaccinatiebereidheid af terwijl mensen daar een groter risico lopen met hun gezondheid als ze besmet raken. De kans op besmetting met covid is in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar Sana zijn praktijk heeft, twee keer zo hoog. De kans om eraan te overlijden ook. "Als huisarts zie ik elke dag de gevolgen van covid", aldus Sana.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zouden we op 1 september van alle coronamaatregelen af kunnen zijn, als iedereen volledig is gevaccineerd. Maar in wijken waar veel mensen wonen met een laag inkomen, is de vaccinatiebereidheid maar 30 tot 40 procent.

Bussen

De huisarts heeft net een overleg met het ministerie van VWS achter de rug en hoopt naast heldere informatie (in verschillende talen en met plaatjes) ook op een pro-actieve vaccinatiestrategie. Hij roept huisartsen op om de mensen op te zoeken, via de moskee of op een zaterdagmiddag in een winkelstraat te gaan staan.

Zelf doet Sana dat al, in samenwerking met de lokale GGD. Tegenwoordig staat hij met een witte jas aan op de markt, met een informatiekraam en vaccins. Zo probeert hij wantrouwigen over te halen en als het kan, meteen te prikken met de vaccins die hij overheeft.

"Het liefst zou ik ze dan gelijk allemaal prikken. Er komt al een bus voor dak- en thuislozen. Zet die ook in voor groepen mensen die je op de markt moet overtuigen."

Laaggeletterden

Volgens Sana hebben zijn de vaccinatieweigeraars niet alleen de mensen die het Nederlands niet goed beheersen, ook de laaggeletterden horen hierbij. De huisarts waarschuwt dat 35 procent van de Nederlanders laaggeletterd is en niet taalvaardig genoeg om de informatie over vaccinaties te begrijpen.

Het probleem van een lage vaccinatiebereidheid speelt niet alleen in de wijken van Rotterdam, ook in andere steden is het een groeiend probleem. "Laaggeletterden zien bijvoorbeeld het woord mRNA in de uitnodiging voor de prikafspraak en lezen dat als DNA. De link met het nepnieuws dat Bill Gates een chip in hun arm zal plaatsen om het DNA te lezen is dan snel gelegd."

Gezondheidskloof

Deze desinformatie komt bij de laaggeletterden binnen via sociale media zoals WhatsAppgroepen en TikTok. Volgens de huisarts krijgen ze dat nepnieuws over vaccins van hun jonge kinderen die deze filmpjes kijken. "Dat zijn ook de 12-jarige kinderen die met hun ouders meegaan naar mijn behandelkamer om te vertalen."

Sana waarschuwt dat er hierdoor een gezondheidskloof ontstaat en heeft hiervoor de website gezondheidskloof.nl gelanceerd. "Je hebt niets aan een hoge vaccinatiegraad als die een wijk verderop veel lager is."

Ook dit weekend zal Shakib Sana weer op de markt staan. "Ook al overtuig ik één iemand om zich toch te laten vaccineren. Dan heeft het toch zin."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie