Binnenland
KRO-NCRV

Vaccinatiebewijs voor vakantie? 'Gezinnen met kinderen vallen buiten de boot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatiebewijs voor vakantie? 'Gezinnen met kinderen vallen buiten de boot'

Reisbranchevoorzitter Frank Oostdam is groot voorstander van het gebruik van vaccinatiepaspoorten en coronatestbewijzen tijdens zomervakantie. Dat zegt hij in Spraakmakers. "We kunnen ons geen tweede zomer als de vorige veroorloven."

Gezinnen met kinderen

Een vaccinatiebewijs alleen is niet genoeg, zegt de voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Omdat tegen de zomer nog niet iedereen gevaccineerd is, kan een grote groep niet weg. "Dan vallen de gezinnen met kinderen buiten de boot", aldus Oostdam.

Daarom moet niet alleen met een vaccinatiebewijs reizen mogelijk zijn, maar ook met een negatieve test. "Wij roepen al maanden om mensen te verplichten zichzelf te laten testen voor vertrek en voordat je terugkomt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De EU-leiders praten deze donderdag op een informele videotop over een zogenaamd vaccinatiepaspoort. Zo'n paspoort of bewijs zou reizen binnen en buiten Europa weer mogelijk moet maken. Oostdam zegt dat verschillende Europese landen al in een vergevorderd stadium zijn met hun plannen voor een vaccinatiebewijs.

Toch maakt hij zich zorgen over verschillen in regelgeving in Europese landen en het effect daarvan op de reissector. Oostdam ziet dat de urgentie voor geharmoniseerde maatregelen door de EU gevoeld wordt, maar verwacht niet dat dit voor de zomer geregeld is. "Het wordt vrees ik dezelfde situatie als vorig jaar. Waar je een lappendeken van allerlei maatregelen en criteria per land krijgt waarbij het voor de vakantieganger lastig is om daar op te ageren."

Vrij verkeer

Volgens Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is het belangrijk dat er Europese coördinatie komt op het gebied van test- en vaccinatiebewijzen. "De meeste landen zijn al bezig met een bewijs van vaccinatie." Omdat dit de huidige realiteit is, moet Europa nu gaan nadenken over wat dit betekent voor de grenzen, zegt De Lange.

"Het vrij verkeer van goederen en personen is een groot goed. Niemand wil daar aan toornen", zegt De Lange. Daarom is het volgens haar wijs om hier afspraken over te maken. "Dan weet je of je gele boekje met vaccinaties of een Nederlands document, ook erkend en herkend wordt over de grens."

Ethische discussie

De Lange benadrukt dat dit slecht de praktische kant van de discussie is en vindt dat er over de ethische kant van een vaccinatiebewijs ook een goede discussie moet plaatsvinden.

Rob van den Hoven van Genderen is tegen een vaccinatiebewijs. De hoogleraar artificiële intelligentie en robotrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, denkt dat het voor een tweedeling zorgt in de maatschappij. "Er zijn grote groepen nog niet zijn gevaccineerd en dat duurt ook nog wel even."

Ongelijkheid

De ongelijkheid die het vaccinatiepaspoort met zich meebrengt, is onwenselijk. "Het zorgt voor tweedeling doordat sommige mensen wel toegang krijgen tot manifestaties en anderen niet."

Hij wijst erop dat vaccinatie ook niet de enige beschermingsfactor is. "Er zijn ook heel veel mensen die corona al hebben doorstaan, zij hebben antistoffen." Hij vindt dat er dan ook daar op getest zou moet worden.

Stand.nl: Er moet zo snel mogelijk een Europees vaccinatiepaspoort komen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie