Binnenland
WNL

VVD Utrecht wil stop op buitenlandse financiering moskeeën: 'Anders voor jou geen plek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD Utrecht wil stop op buitenlandse financiering moskeeën: 'Anders voor jou geen plek'

De landelijke politiek moet haast maken met wetgeving om de buitenlandse financiering van moskeeën in Nederland te stoppen. Die oproep doet Dimitri Gilissen, fractievoorzitter van de VVD in Utrecht, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

De Tweede Kamer doet op dit moment door middel van een parlementaire enquête onderzoek naar de buitenlandse invloeden op moskeeën in ons land. "Maar met woorden alleen zijn we er nog niet", zegt Gilissen, die in Utrecht problemen ziet rond moskee alFitrah.

Hij is dan ook blij dat er aan wetgeving wordt gewerkt om de buitenlandse financiering tegen te gaan. "Maar daar zal een tandje bij moeten. Je zult hier tegen moeten optreden. Dit willen we gewoon niet. Zet een stop op alle buitenlandse financiering." Gilissen stelt dat moskeeën die buitenlands geld ontvangen niet in Nederland zouden mogen openen. "Als je geld uit het buitenland haalt en daar niet transparant over bent, dan is er voor jouw instelling geen plek."

Foute figuren

Naast de blik op de financiering moet er wat hem betreft ook gekeken worden naar de rol van bijvoorbeeld de haatpredikers die de moskeeën in Nederland langsgaan. Want met alleen een stop op buitenlandse financiering ben je er nog niet. "Ga ook kijken wie de personen achter die netwerken zijn en ontzeg hen gewoon ook echt de toegang tot Nederland."

Annabel Nanninga van Forum voor Democratie in Amsterdam juicht nieuwe wetgeving ook toe. "We moeten alle maatregelen nemen die we kunnen nemen, over geld, over inreisvisa voor foute figuren. Maar we moeten ook als samenleving zeggen: hier trekken we een grens. We gaan niet meer meebuigen."

Zij doelt hiermee op opmerkingen zoals het weren van naakt uit musea om andere culturen niet tegen het hoofd te stoten. "En als wij kritiek hebben op een religie, dan is dat geen islamofobie. Als we daar nou ook eens mee ophouden. Dat scheelt een slok op een borrel."

Ogen open

Nanninga is in ieder geval blij dat de Tweede Kamer door hun enquête meer inzicht zal krijgen in het reilen en zeilen van moskeeën in Nederland. "De ogen worden gedwongen geopend die het liefst gesloten zouden willen blijven." De informatie over buitenlandse financiering is voor haar niets nieuws. "Dit was allang bekend voor wie het wilde weten en zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie