Binnenland
NOS

Hoe Dakar-rijdster Mirjam Pol de moeilijkste zandduinen van Peru bedwingt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Dakar-rijdster Mirjam Pol de moeilijkste zandduinen van Peru bedwingt

Afrika, Europa, Zuid-Amerika, overal racete motorrijdster Mirjam Pol over zandduinen, maar nergens ter wereld zijn de duinen zo moeilijk te trotseren als in Peru. Nu de 'koningin van de Dakar' weer terug is van haar zevende rallydeelname, doet ze de geheimen van de duinen uit de doeken.

"Ik durf rustig te zeggen dat ik nog nooit zo hard heb gereden." Mirjam Pol zette een knappe prestatie neer tijdens Dakar 2019. Ze werd tweede in het vrouwenklassement, werd derde van de Nederlandse deelnemers en 48ste in het totale klassement.

"Ik ben er dit jaar fysiek gezien goed doorheen gerold", blikt ze terug bij NOS Met het Oog op Morgen. Vorig jaar brak ze haar onderarm en daar heeft ze tien dagen lang mee verder gereden. Pol is niet van het opgeven en haalde toch de eindstreep: "Je hebt twee botten in je onderarm dus ik heb het gewoon geprobeerd en het ging goed."

Want een perfecte fysieke gesteldheid is ook niet alles, weet zij. "Tussen je oren moet het goed zitten. Ik heb de kop voor rallyrijden. In moeilijke situaties kan ik goed vooruitdenken en navigeren. Als vrouw ben ik fysiek toch minder dan de mannen dus daarom moet ik ook wel tactischer rijden."

Duinen lezen

Over Pol wordt gezegd dat ze duinen kan lezen. Dat werkt zo: "Ik kijk voor de duin al naar de verschillende opties die ik heb. Er kunnen al sporen zijn, maar dat hoeven niet de beste routes te zijn. Aan hoe ik omhoog rijd, voel ik al wat ik kan verwachten aan de andere kant. En ik doe niets anders dan om me heen kijken en al bezig zijn met de volgende situatie."

Van het prachtige landschap van Peru krijgt ze trouwens niets mee. "Ik ben heel gefocust met navigeren. Pas nu ik de uitzending aan het terugkijken ben, kan ik van het landschap genieten", lacht ze.

Bij haar deelname in 2009 won Pol het vrouwenklassement. Toch is dit jaar haar beste jaar. "In 2009 had ik ook blessures en valpartijen op hoge snelheid. Rallyrijden is geen fouten maken en dit jaar heb ik me daar het beste aan gehouden."

Motorcoureur Mirjam Pol over Parijs Dakar

Ster advertentie
Ster advertentie