Binnenland
AVROTROS

Demonstranten vallen vrouwen bij abortuskliniek lastig: 'Dieptreurig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Demonstranten vallen vrouwen bij abortuskliniek lastig: 'Dieptreurig'

Bonken op autoruiten, de toegang blokkeren en folders uitdelen van verknipte embryo’s. Anti-abortusdemonstranten laten geen middel onbenut om zwangere vrouwen te overtuigen van abortus af te zien. Ineke van Seumeren, gepensioneerd gynaecoloog, vroeg aandacht voor het probleem bij EenVandaag. "Het is intimiderend, misleidend en bedreigend. Terwijl die vrouwen kwetsbaar zijn, krijgen ze deze agressie over zich heen."

'Of je wel weet wat een abortus inhoudt', 'de armpjes en beentjes worden van je foetus afgehaald' en of je 'misschien het kind toch wil houden': het is een greep uit wat tegen vrouwen bij de kliniek wordt gezegd.

Teleurgesteld

"Ik ben teleurgesteld dat dit nog steeds niet wordt verboden", zegt Van Seumeren. "Voor een deel is wat ze zeggen ook onwaar." Daarom moeten deze demonstranten worden aangepakt. "Mensen hebben hier bewust een keuze gemaakt om hun zwangerschap af te breken, en dat mag ook gewoon in ons land."

"Je bent doodzenuwachtig als je eindelijk naar de kliniek gaat en dan krijg je dit." Volgens Van Seumeren gaan de demonstranten een grens over. "We hebben het recht op demonstreren, maar niet op aanklampen. En dat gebeurt hier wel."

Undercover bij de kliniek

EenVandaag maakte undercoverbeelden bij abortuskliniek Het Vrelinghuis in Utrecht. Een redacteur, die zich voordeed als ongewenst zwangere vrouw, werd daar vrijwel direct aangesproken en aangemoedigd om haar zwangerschap niet af te breken.

Debat met de minister

"Ik vind dit echt schokkend", zo reageert Corinne Ellemeet, Kamerlid voor GroenLinks. "Er is zo lang gevochten voor het recht op abortus. Het is dieptreurig dat dit gebeurt."

Ellemeet heeft een debat aangevraagd met de minister van Volksgezondheid. Dat gaat er ook komen. "De toegang op goede zorg wordt vroywen hier ontzegd. De minister is aan zet om weer een veilige situatie te creëren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie