Binnenland
NOS

Derde Inktspotprijs voor Bas van der Schot: 'Verschillende interpretaties zijn leuk!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derde Inktspotprijs voor Bas van der Schot: 'Verschillende interpretaties zijn leuk!'

In 2002 en 2014 mocht-ie 'm al eerder ontvangen: de Inktspotprijs, voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar. Al járen tekent Bas van der Schot. "Je wordt er niet rijk van, maar ik doe het graag."

Video niet beschikbaar

De tekening in kwestie, waarmee hij de prijs voor de derde keer in de wacht sleept, is van een ijsbeer op een ijsschots. "Een heel eenvoudig beeld", vertelt Van der Schot. "Uit protest kleeft de ijsbeer zich vast. Niet aan een wegdek, maar aan een ijsschots. Het is geïnspireerd door Extinction Rebellion. Ik denk dat ze het een leuke tekening vinden, maar heb geen reactie van ze gehad."

"Je kan het ook interpreteren als dat het vastkleven aan de weg/ijsschots zinloos is", mijmert hij. "Of dat het voor de ijsbeer allemaal nog nét even erger is, want als die ijsschots smelt is-ie dood", vult de Met Het Oog Op Morgen-presentator aan. "Dat vind ik nu een leuke interpretatie, dat is een gedachte die ik zelf nog niet heb gehad", zegt Van der Schot enthousiast. Dat vindt hij het leuke van tekeningen. "Als je een tekst zonder beeld maakt - dat lukt me overigens lang niet altijd - kan je op verschillende manieren naar de tekening kijken. De beste zijn eigenlijk zonder tekst."

Om zo'n (winnende) tekening te maken, hoeft Van der Schot zich niet per se boos te maken. "Maar er moet wel iets achter zitten, ik moet me betrokken of verwonderd voelen. Het is meer de absurditeit van de wereld die me interesseert."

Beelddenken

Om zo'n tekening neer te kunnen zetten, heeft-ie eigenlijk wel zo'n 2,5 uur nodig. "Mijn deadline ligt rond 20 uur en ik begin om half 6 met de tekening zelf. Als het moet kan in anderhalf uur, maar die tijd heb ik wel echt nodig."

Tot hij begint met tekenen, struint hij X af voor inspiratie. "Ik houd van ouderwetse kranten en vind het ook een uitdaging om op het nieuws te zitten. Ik wil niet tekenen over het nieuws van gisteren. Vooral X is echt een bron van informatie. Het is wel wat voorspelbaar, vaak dezelfde mensen die commentaar leveren." In 2002 was dat nog niet aan de orde. "Kleur is er sindsdien bijgekomen, dat was er nog niet toen ik de prijs voor het eerst won."

Dat tekenen heeft er bij Van der Schot eigenlijk altijd wel ingezeten. "Vanuit beeld denken, dat doe ik het meest. Vroeger op school had ik dat ook al. Dingen combineren met tekenen, gekke twists... dat lag me wel. Later werd ik geïnteresseerd in Peter van Straten. Zag ik dat je dat óók met tekeningen kon doen."

Maar waar Van Straten veel tekeningen heeft over de triestheid van het bestaan, is het bij Van der Schot politiek. "Dat interesseert me heel erg", besluit hij. En ja, ook dat doet hij graag.

Inktspotprijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie