Binnenland
WNL

‘We hebben de neiging gehad autochtone Nederlanders te vergeten’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘We hebben de neiging gehad autochtone Nederlanders te vergeten’

Bij het integratiebeleid heeft de politiek te lang een blinde vlek gehad voor de positie van de autochtone Nederlander. Dat betoogt Volkskrant-columnist René Cuperus in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Cuperus reageert in het programma op het nieuwe diversiteitsbeleid van de gemeente Rotterdam, dat met de titel Relax. Dit is Rotterdam de polarisering uit de discussie hoopt te halen.

“Daar ben ik het deels mee eens want de stad is van iedereen”, aldus Cuperus. “Alleen we hebben wel de neiging gehad om in het integratiedebat die autochtone Nederlanders te vergeten. Dat is de les van het populisme en de Leefbaar-beweging.”

Cuperus schetst het als dat ‘Rotterdammers moeten integreren in hun eigen stad, hun eigen straat’, en volgens hem is die verantwoordelijk oneerlijk verdeeld.

“In Kralingen is dat niet zo, in de betere wijken speelt integratie helemaal niet. Nee, dat speelt vooral in de armere wijken, de probleemwijken, of in de lagere middenklasse-wijken.”

Volgens Cuperus is de laatste tien jaar veel gesproken over die groepen, maar is het beleid nog steeds niet toereikend. “Zie de opstand van de Gele Hesjes, zie het doorgaan van het populisme.”

Cuperus: “Als we daar geen houvast op hebben, dan houden we een gepolariseerde, instabiele stad.”

Ster advertentie
Ster advertentie