Naar homepage
Binnenland

Pas op voor de Nieuw-Zeelandse landplatworm in jouw plantenpot!
BNNVARA

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Pas op voor de Nieuw-Zeelandse landplatworm in jouw plantenpot!

Het wordt spoorzoeken in je plantenpot naar de Nieuw-Zeelandse landplatworm. Makkelijk is dat opsporen niet, belangrijk is het wel. Deze soort wil je namelijk zeker niet in jouw plantenpot of bloemenperk terugvinden omdat ze regenwormen eten. En, een bodem zonder regenwormen, dat is geen bodem. In Vroege Vogels hoor je alles over deze ongewenste exoot.

Ondanks dat de Nieuw-zeelandse landplatworm nog niet in ons land is aangetroffen, vraagt Sytske de Waart, Landplatwormen coördinator van stichting EIS, iedereen waakzaam te zijn. Want dit bodemdiertje rukt op via de import van potplanten uit verre oorden. Zo is deze platworm al in Engeland gearriveerd en zijn 'collega' de Australische tweestreep is al in ons land waargenomen.

Landplatwormen VS. regenwormen

Dus mocht je potplanten aanschaffen, vlooi ze dan uit. Want ook al lijken ze onschuldig, het zijn toppredatoren van bodemdieren. Ze eten regenwormen en kunnen daardoor een negatieve invloed hebben op de bodemkwaliteit in de natuur, maar ook in de land- en tuinbouw. De laatste decennia wordt in Europa steeds vaker melding gemaakt van import van landplatwormen met potplanten, met name uit Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

In Nederland zijn tot nu toe drie exotische landplatwormen gevonden, maar dit is ongetwijfeld nog maar het topje van de ijsberg. Zo komt de hamerhoofdlandplatworm Bipalium kewense in kassen voor, maar het kan in onze streken niet buiten overleven. En de grote Australische tweestreep Caenoplana bicolor werd in 2014 gefotografeerd in een tuin in Castricum en in 2019 aangetroffen in een tuin in Rotterdam. Deze worm kan tot 12 centimeter lang worden.

Invasieve exoten

Het grootste gevaar komt van de Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus). Deze soort is al wel in Engeland en Ierland maar nog niet in de vrije natuur in Nederland waargenomen. De soort staat sinds kort op de invasieve exotenlijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De NVWA heeft vier nieuwe diersoorten toegevoegd aan de lijst met zogeheten invasieve exoten. Dat zijn plant- en diersoorten die door toedoen van de mens in Nederland terecht zijn gekomen en hier schade kunnen veroorzaken of inheemse soorten verdringen. Dat betekent dat het verboden is om deze dieren in de EU in te voeren. Dus blijf alert bij planten uit het buitenland. En meld elke vondst bij Waarneming.nl.
Foto van de Nieuw-Zeelandse platworm is gemaakt door fotograaf S. Rae, Wikimedia Commons oorspronkelijk gepost op FlickreviewR.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie