Naar homepage
Binnenland

Gezondheidseconoom Xander Koolman: 'Schade coronavirus is voornamelijk economisch'
KRO-NCRV

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezondheidseconoom Xander Koolman: 'Schade coronavirus is voornamelijk economisch'

Met zo'n 9000 meer doden dan normaal (oversterfte) is het coronavirus 'groot, ernstig en ook dreigend'. Zeker omdat het ergste nog komen moet, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman in 1 op 1. "Toch is het zo dat de schade voornamelijk economisch is."

Koolman is een van de ondertekenaars van een brandbrief aan het kabinet. Daarin wordt opgeroepen om extra maatregelen te nemen, om een eventuele nieuwe lockdown te voorkomen. Koolman vindt dat er meer rekening moet worden gehouden met de economie. "Een lockdown is een bijzonder zware maatregel om het verspreiden van het virus te voorkomen, maar handen wassen is bijvoorbeeld een hele goeie. Een lockdown is een goede maatregel als we niks anders meer hebben, voor als de IC’s volstromen."

"We hebben nu te maken met 9000 mensen die gestorven zijn aan corona, en dat is dramatisch. Maar: als we dat gaan waarderen, proberen te wegen met gewichten die we normaal ook gebruiken - wat we in de gezondheidseconomie doen, dan zou je zeggen dat de kosten die we daarvoor maken, om sterfgevallen te voorkomen, dat die heel hoog zijn."

Kleine ziekte

Koolman vergelijkt het met de impact op de levensverwachting van ziekten als kanker, of hart- en vaatziekten: "Dan gaat het over jaren", legt Koolman uit. "Zelfs als we het coronavirus niet weten te beheersen, dan praten we over ongeveer een maand verlies op de levensverwachting." Volgens Koolman zijn de offers die we voor het coronavirus brengen heel groot, en is het nu een 'kleine ziekte'.

"Het is wel groot, en ernstig en ook dreigend - want wat er nog komen gaat is nog vele malen erger dan we hebben gehad. Maar alles mee nemende is het toch zo dat de schade voornamelijk economisch is." Koolman vergelijkt het coronavirus ook met de Spaanse grieppandemie van 1918, die vele miljoenen mensenlevens kostte. "Dat griepvirus was ook geen reden om zulke draconische maatregelen te nemen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie