Binnenland
NOS

Eerste nachttrein naar Amsterdam sinds jaren komt vandaag aan

foto: ANPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste nachttrein naar Amsterdam sinds jaren komt vandaag aan

De nieuwe dagelijkse treinverbinding tussen Nederland en Oostenrijk is van start gegaan. Daarmee is er voor het eerst sinds 2010 weer een directe treinverbinding tussen de twee landen. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee wat deze ontwikkeling betekent.

"Als je van Amsterdam naar Parijs gaat, is dat een prima alternatief voor vliegen. Je reis duurt langer, maar je hoeft geen uur van te voren naar het vliegveld te komen en het station is dichterbij het stadscentrum."

Alternatief voor het vliegtuig

Volgens de NS en de ÖBB is de nachttrein bezig met een comeback als duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Een treinrit van Amsterdam naar Wenen bespaart 350 kilogram CO2-uitstoot ten opzichte van het vliegtuig, stelt de ÖBB.

Decennia geleden waren veel Europese steden vanuit Nederland bereikbaar per slaaptrein, zoals Minsk, Kopenhagen en Milaan. In 2016 werd de laatste dagelijkse slaaptrein vanuit Nederland opgeheven.

Met name de ÖBB investeert fors in een Europees netwerk van nachttreinen, met verbindingen naar onder meer Rome, Hamburg en Berlijn.

Stop in Utrecht en Arnhem

Naar verwachting komt de nachttrein om 10.43 uur aan in Amsterdam. Aan boord zijn onder meer de Oostenrijkse minister van Mobiliteit en de directeur van het Oostenrijkse spoorbedrijf ÖBB.

Er zal ook dagelijks een nachttrein vanuit het Oostenrijkse Innsbruck gaan rijden. Onderweg stopt de trein onder meer in Frankfurt, Keulen, Arnhem en Utrecht.

Hoogleraar Transportbeleid

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie