Binnenland
BNNVARA

Stichting Groen Pensioen: Pensioenfondsen hebben te weinig zicht op beleggingen in bedrijven

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting Groen Pensioen: Pensioenfondsen hebben te weinig zicht op beleggingen in bedrijven

Vier jaar geleden ondertekenden de pensioenfondsen een convenant waarin werd afgesproken om groener en eerlijker te investeren. Nu blijkt dat nog maar 1 op de 5 pensioenfondsen dat momenteel goed doet. In De Nieuws BV vertellen Laurie Kos van de Stichting Groen Pensioen, en André Snellen van de Pensioenfederatie hoe dit zit.

Video niet beschikbaar

"80% van de pensioenfondsen heeft onvoldoende gescoord in het opstellen van beleid en het uitvoeren van maatschappelijk verantwoord beleggen", vertelt Snellen. Dit betekent volgens hem niet dat dat deze fondsen niks doen aan maatschappelijk verantwoord beleggen, maar dat het niet goed gecontroleerd kan worden door gebrek aan duidelijk beleid en verantwoording .

Wat volgens Snellen meespeelt is dat per pensioenfonds varieert wat er onder maatschappelijk verantwoord beleggen valt. "Dat kan voor het pensioenfonds detailhandel anders zijn dan voor het pensioenfonds ziekenhuizen."

Weinig zicht op beleggingen

Kos, van de Stichting Groen Pensioen, vindt de resultaten van het rapport zorgelijk en behoorlijk mager. Volgens Kos zouden pensioenfondsen zich beter moeten prioriteren op dit onderwerp. "Er is te weinig zicht op de bedrijven waarin belegd wordt en wat de negatieve effecten daarvan zijn voor mens en milieu." Kos wil dat een pensioenfondsbestuur duidelijk heeft waarin wordt belegd. "Het rapport wijst uit dat daar nu te weinig aandacht voor is en dat ze het te weinig in beeld hebben."

Het gebrek aan zicht op beleggingen is volgens Kos te verklaren door het uit handen geven van beleggingen aan vermogensbeheerders. "Die keten van beleggen is niet helemaal duidelijk voor het bestuur, dus ook niet voor ons als pensioendeelnemers."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie