Binnenland
BNNVARA

Minder capaciteit in de zorg dan voor coronacrisis

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder capaciteit in de zorg dan voor coronacrisis

Het lijkt alweer lang geleden, maar ongeveer twee jaar geleden bereikte het coronavirus ook Nederland. Ziekenhuizen en zorgpersoneel hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt om naast de coronazorg ook de reguliere zorg draaiende te houden. Wat heeft deze intensieve periode voor mentale littekens achtergelaten bij het personeel? Bij Vroeg! vertellen Frederiek Weeda, oud-zorgedacteur bij NRC, en Wouter van Geffen, longarts bij het Medisch Centrum Leeuwarden, over deze intensieve periode.

Beginperiode

Weeda herinnert zich het bizarre tafereel dat ze als journalist aantrof in het ziekenhuis in Uden. "Ik sprak artsen die zeiden nog nooit zoiets meegemaakt te hebben. Rijen aan ambulances om patiënten naar het ziekenhuis te brengen. Heel beangstigend." Weeda kan zich nog de openheid van de ziekenhuizen richting haar als journalist toe herinneren. "Ze hadden door dat ze de media nodig hadden om de bevolking voor te lichten."

Van Geffen herkent het beeld van angst. "Zeker in het begin wisten patiënten ook niet wat ze overkwam, dat is een hele nare situatie waarin je dan terecht komt." Onder het zorgpersoneel zag Van Geffen vooral strijdlust: "Ze stonden klaar om mensen op te vangen, samen dachten we: 'we gaan dit doen'."

Mentale impact

De longarts vertelt dat ondanks dat de dood bij het werk in de zorgt hoort, dit alsnog mentale littekens achter heeft gelaten. "We werden zo overspoeld met de ziekte, dat de capaciteit van onze longzorg al snel ver onvoldoende was. We kregen hulp van personeel uit de urologie en kinderverpleegkunde. Deze tak van zorg heeft over het algemeen minder te maken met de dood, maar stonden daar nu ook opeens middenin. Dat doet wat met je."

Personeelstekort

Weeda geeft aan dat de afgelopen twee jaar veel personeel vertrokken is uit de zorg, maar dat ook een deel uitvalt door ziekte of psychische klachten. "Er moest zo lang zo hard gewerkt worden, maar er was geen tijd om te herstellen."

Deze uitval leidt tot een oplopend personeelstekort, een probleem dat tot op heden niet opgelost is. Weeda: "Er waren plannen om mensen sneller op te leiden, maar mede door de grote drukte op de werkvloer is dat nog niet gelukt."

Van Geffen geeft ook aan dat er niet genoeg geld is om meer personeel aan te nemen. "Er is een financieel plafond waardoor er een rem op de groei zit die alles stillegt. Dit betekent effectief dat er een bezuiniging plaats vindt, vooral op mensen." En door de leegloop van mensen zijn er ook minder ic-bedden beschikbaar: "We hebben minder capaciteit dan voor de crisis."

Oplossingen

Wat Van Geffen graag zou zien veranderen is minder bureaucratie en meer geld naar de zorg. Volgens de longarts wordt het zo makkelijker om personeel aan te nemen en te behouden. Hij vertelt dat mensen vooral nu met afvinklijstjes zorg verlenen, terwijl ze prima in staat zijn zelf te denken want een patiënt nodig heeft. "Geef meer vrijheid in de zorg, ook voor meer werkplezier."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister de podcast van Vroeg!

#44 - De mentale littekens bij zorgpersoneel na twee jaar corona. - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie