Binnenland
BNNVARA

10% geneeskundestudenten ervaart grensoverschrijdend gedrag in ziekenhuis

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 10% geneeskundestudenten ervaart grensoverschrijdend gedrag in ziekenhuis

In ziekenhuizen krijgen werknemers regelmatig te maken met grensoverschrijdend gedrag, zoals uitschelden en seksuele intimidatie. Co-assistenten zijn extra kwetsbaar, blijkt uit een enquête van De Geneeskundestudent. Zo heeft 10% van de geneeskundestudenten afgelopen jaar te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, vertelt Pim den Boon, voorzitter van De Geneeskundestudent, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De organisatie De Geneeskundestudent stuurde een enquête uit onder alle geneeskundestudenten over grensoverschrijdend gedrag. Voorzitter van de organisatie, Den Boon, vertelt dat 10% van de geneeskundestudenten afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren, met name tijdens de stageperiode. Bij masterstudenten, de co-assistenten, is dat percentage zelfs 17%. Onder grensoverschrijdend gedrag vallen in deze enquête seksueel overschrijdend gedrag, maar ook naar verbale en fysieke agressie, pesten, discriminatie en bedreiging. Volgens Den Boon wordt meestal verbale agressie, gevolgd door seksuele intimidatie, genoemd door de studenten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Medisch specialist veroorzaker ongewenst gedrag

"De meeste gevallen van grensoverschrijdend gedrag gebeuren tijdens de stageperiode en in de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door de medisch specialist", vertelt Den Boon. Hij herkent de kwetsbaarheid die je als co-assistent ervaart. "Je hebt het gevoel beoordeeld te worden en je doet heel erg je best om de beste versie van jezelf te zijn om te laten zien dat je een goede dokter bent. Als er dan iets vervelends gebeurd is, is het lastig daar goed mee om te gaan en daar wat van te zeggen.

'Ik zing het wel even uit'

Volgens Boer, vicedecaan van het Amsterdam UMC, is het gedrag van een medisch specialist niet de enige factor die meespeelt. Zo was er lange tijd geen sprake van bewustwording over het onderwerp. "Studenten denken soms ook dat het aan henzelf ligt, of dat melding doen geen zin heeft." Dat is volgens Boer ook het nadeel van co-schappen: deze duren maar een aantal weken en dan ga je door naar het volgende co-schap. "Ik zing het wel even uit, hierna kom ik toch niet meer terug", is een zin die Boer veel hoort. "Maar dat is ontzettend onwenselijk."

Den Boon sluit zich daarbij aan: "Je wil juist op een goede manier opgeleid worden, ongewenst gedrag op de werkvloer en de leeromgeving staat de leerervaring in de weg."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie