Binnenland
NOS

Emigratiebeurs: schoonheidswedstrijd om de gunst van de emigrant in spé

foto: Hutspot
  1. Nieuwschevron right
  2. Emigratiebeurs: schoonheidswedstrijd om de gunst van de emigrant in spé

De emigratiebeurs dit weekend in Houten heeft wel iets van een schoonheidswedstrijd: landen en bedrijven presenteren zich zo aantrekkelijk mogelijk om in de gunst te komen van de emigranten in spe. Die zijn in trek, onder meer omdat ze in veel landen hard nodig zijn op de arbeidsmarkt. Dat zegt Tom Bey, beursmanager van de emigratiebeurs, in het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Radio 1 Journaal - 06 apr. 2024, 07:00 - 08:30

Zo zijn er in Canada, een traditioneel immigratieland, zo’n 500.000 vacatures. Ook studenten zijn daar meer dan welkom. Het idee is dat ze een opleiding krijgen, een goede baan en ("verliefd, verloofd, getrouwd") in Canada blijven.

Ook Zweden legt immigranten in de watten. Wie naar dat land verhuist, wordt op allerlei manieren geholpen, zegt Bey. "Mensen krijgen een talencursus, worden geholpen bij het vinden van een huis, verhuiskosten worden vergoed, kinderen worden begeleid."

De emigratiebeurs is dus in de loop van de jaren uitgegroeid tot een banenbeurs. Er worden zo’n 12.000 bezoekers verwacht. De ervaring leert dat doorgaans twee derde van hen de stap naar het buitenland waagt.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie