Binnenland

'GroenLinks moet het niet doen, want het is een rechtse regering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'GroenLinks moet het niet doen, want het is een rechtse regering'

[NOS - NTR - RAD1] Verkenner Edith Schippers houdt vandaag een tweede ronde van gesprekken met fractievoorzitters. Ze lijkt daarbij als eerste de mogelijkheid te willen onderzoeken van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maar zou zo'n stap voor GroenLinks verstandig zijn?

GroenLinks zelf stuurt aan op een progressief christelijk kabinet zonder VVD. Volgens socioloog en politicoloog Dick Pels is dat geen realistische optie. "Dit zijn omtrekkende bewegingen. Ik denk ook niet dat de formatie langer dan een weekje hoeft te duren als je ziet hoe de kaarten worden geschud. Het zou heel snel kunnen gaan." Pels was van 2010 tot 2013 directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Socioloog en politicoloog Dick Pels

Het 'motorblok' van de nieuwe coalitie zou gevormd kunnen worden door de VVD, D66 en het CDA. Daar moet dan nog wel minimaal één andere partij bij om aan een meerderheidscoalitie te kunnen komen. GroenLinks kwam als één van de winnaars uit de verkiezingen en lijkt daardoor de belangrijkste kandidaat om ook deel te nemen aan die coalitie. Maar het verlies van de PvdA en van links heeft veel sociaaldemocraten aan het denken gezet.

Sociale gelijkheid, rechtvaardigheid en economisme

Ronald Plasterk vindt na de enorme nederlaag van zijn partij dat de PvdA moet samengaan met Groenlinks. "Dat zal voorlopig niet gebeuren", denkt Pels. "Maar ik denk dat Plasterk in elk geval op één punt gelijk heeft en dat is dat de sociaal-democratie breder is dan de PvdA. De val van de PvdA betekent niet dat de sociaaldemocratie op de een of andere manier totaal verloren is gegaan, want die leeft voort bij de andere partijen, onder andere bij GroenLinks. Er is bij GroenLinks ook steeds meer aandacht voor sociale gelijkheid en sociale rechtvaardigheid en kritiek op het zogenoemde economisme."

Samenwerken

Eerder vandaag liet Asscher al snel weten niets te zien in het idee van Plasterk. Dick Pels denkt dat dit te maken heeft met de manier waarop Plasterk zijn idee bracht, maar is die snelle afwijzing niet verstandig. "Wat hij zou moeten doen is zeggen: Links is achteruit gehold en het is versplinterd. Dat is zorgelijk. Dus laten we eindelijk eens de koppen bij elkaar steken. Laat ze die krachten maar verzamelen, want dat is heel hard nodig. En dan zouden ze met de SP, GroenLinks en de ChristenUnie om de tafel moeten gaan zitten om over de lange termijn na te denken. Op de korte termijn zou je in de Kamer alvast kunnen gaan samenwerken."

Quote

Ik geloof dat heel veel leden van GroenLinks er wel voor zijn dat GroenLinks in de regering gaat. Alleen: je moet het niet doen, want het is een rechtse regering.

Socioloog en policoloog Dick Pels

Pels: "GroenLinks heeft een tactische pauze nodig. Klaver moet eerst met Rutte praten om te kijken wat ze eruit kunnen slepen. Ik geloof dat veel leden van GroenLinks er wel voor zijn dat de partij een plek inneemt in de regering. En ik begrijp voor een deel ook wel de motieven daarachter. Alleen: je moet het niet doen, want het is een rechtse regering. En je moet ook dat links niet vergeten. Je wordt anders toch in dat pak genaaid door dat neo-liberale beleid van de VVD en D66. "

Ster advertentie
Ster advertentie