'30 seconden kan genoeg zijn om te verdrinken' Hoe zwem je veiliger?
- Nieuws
- '30 seconden kan genoeg zijn om te verdrinken' Hoe zwem je veiliger?
Het afgelopen jaar kwamen er 80 Nederlanders om het leven door verdrinking, blijkt uit cijfers van het CBS. Wat kun je doen voor je eigen (zwem)veiligheid en die van anderen? We bespreken het met Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade Nederland bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Dertig seconden hoeft het maar te duren voordat iemand verdrinkt, vertelt Ernst Brokmeier die hoofd communicatie is bij de organisatie en ook nog als lifeguard werkt. En in tegenstelling tot wat je bij Baywatch of op tv ziet, gebeurt dit meestal in stilte. "Iemand die echt aan het verdrinken is, spartelt vaak niet, maar verdrinkt heel geruisloos."
Mensen in verdrinkingsnood maken volgens Brokmeier 'traplopende bewegingen' onder water waarbij het hoofd onder gaat. "In het water is er maar een weg, en dat is die naar beneden."
World Drowning Prevention Day
Maandag is het World Drowning Prevention Day en de aftrap van een grote campagne van een aantal partijen - zoals de Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid - aandacht vragen voor de risico's van zwemmen in open water.
De belangrijkste boodschap van de campagne is 'Wie. Checkt jou?' zegt Brokmeier. "Ga met een buddy het water in of ga zwemmen waar toezicht is." Volgens de lifeguard is het beter om één iemand aan te wijzen op je te letten dan een hele groep te vragen. "Vraag iemand: wil je op mij letten en zorg dat iemand je in de gaten houdt als je in het water bent."
Hoe zwem je veilig aan het strand? Onze verslaggever Marielle Beers ging op bezoek bij Ernst Brokmeijer in Zandvoort
Tips voor jezelf én anderen
Kom je toch in de problemen tijdens het zwemmen, raak dan niet in paniek, ga op je rug drijven of gebruik iets dat je helpt drijven (zoals bijvoorbeeld een voetbal) en roep en zwaai om hulp.
Ook geeft de campagne tips voor wat je moet doen als je ziet dat iemand anders in het water in de problemen komt. Zo is de eerste tip om meer mensen om hulp te roepen, 112 te bellen of als er een lifeguard in de buurt is deze in te schakelen.
Gooi waar mogelijk iets dat blijft drijven naar de persoon in nood of steek iets uit dat vastgepakt kan worden. Coach iemand naar de kant en blijf ondertussen naar de persoon kijken zodat je weet waar hij of zij zich bevindt. Spring nooit zelf in het water, dan kun je ook in de problemen raken.
Landelijk beleid
Naast de dingen die je zelf kunt doen om de zwemveiligheid te vergroten, moet er ook landelijk iets gebeuren om het aantal verdrinkingsdoden terug te dringen, vindt Brokmeier. Zo moet de verplichte zwemles terug op scholen, moet er meer preventie en voorlichting komen en moet er regie komen om de organisaties, gemeenten en provincies die met dit onderwerp bezig zijn samen te brengen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!