Binnenland

'Trump doet dingen liever zelf en op zijn manier'

NOS
foto: epafoto: epa
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Trump doet dingen liever zelf en op zijn manier'

Een diplomaat, die hoor of zie je doorgaans niet. Die opereert in de luwte, blust brandjes achter de schermen en strijkt de plooien glad. Niet de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell. Die sprak zijn steun uit voor conservatieve bewegingen in Europa. Mag een ambassadeur zo uitgesproken zijn, en hoe zit het met de andere Amerika-ambassadeurs? Dat bespraken we met Amerika-kenner Frans Verhagen.

Op die manier je voorkeur uitspreken als diplomaat, dat is niet de bedoeling vertelt Verhagen. "Dat doe je niet als je te gast bent in een land." Het had wellicht beter gepast bij zijn vorige baan als Fox News commentator, de grote, conservatieve zender in de VS.

Hoe word je eigenlijk VS-ambassadeur? Volgens Verhagen zijn er twee soorten: carrière-diplomaten en 'vriendjes'. Meestal worden er op belangrijke posten echte carrière-diplomaten gezet. En in andere landen die minder van invloed zijn, zoals Nederland, komen er meestal politieke benoemingen: vriendjes van de president. "Vaak bleken ze in de praktijk niet echt functioneel te zijn." Verhagen wijst op de ambassadeurs in Nederland, die vaak na twee jaar weg gaan. Te snel, vindt Verhagen: "Je moet contacten leggen en onderhouden".

De carrière-diplomaten hebben in de regering Trump weinig te betekenen, zegt de Amerikakenner. "Trump doet dingen liever zelf en op zijn manier." Dat is de reden dat sommige diplomaten ermee ophouden. Zoals de ambassadeur in Mexico die ontslag had genomen. "Dat strijdt met hun principes." Ook zijn er nog plekken die überhaupt geen ambassadeur hebben. Zoals Zuid-Korea.

Luister hier het hele gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie