Moet de gaskraan op de waakvlam of helemaal dicht? 'Voor Groningers is het gewoon klaar'
- Nieuws
- Moet de gaskraan op de waakvlam of helemaal dicht? 'Voor Groningers is het gewoon klaar'
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw besluit in juni of de gasvelden voor de zekerheid nog een winter op de waakvlam blijven. Dat zou betekenen dat er bij hoge nood toch nog gas gewonnen kan worden uit de putten. "We weten niet precies wat er in de toekomst in de wereld gaat gebeuren, en daarom moeten we waakzaam zijn," zegt hoogleraar Energietechnologie David Smulders (TU Delft) in Dit is de Dag.
Video niet beschikbaar
Hendri Meendering, statenlid voor GroenLinks in de provincie Groningen, vindt echter dat de putten in het najaar helemaal gesloten moeten worden. "Er is een traject ingezet om de gaswinning te stoppen. Als je dan kijkt naar alle dingen die nog niet zijn waargemaakt in Groningen, moeten we dit zeker wel gaan uitvoeren," vertelt hij. "Als het advies van de Gasunie wordt opgevolgd, betekent dat nog een jaar onzekerheid voor de Groningers." Het is vooral een fatsoensnorm, vindt Meendering: "Als je kijkt naar de schade die in Groningen nog steeds niet hersteld wordt, de ereschuld die gewoon niet ingevuld wordt, dan kun je het naar Groningers toe absoluut niet maken."
Voorzorgsmaatregel
De Gasunie adviseerde het kabinet in januari om in verband met de oorlog in Oekraïne het gasveld in Groningen langer op de waakvlam te houden. Volgens het overheidsbedrijf zijn er scenario’s waarin Nederland volgende winter met gastekorten komt. Om de leveringszekerheid te waarborgen vindt de Gasunie het raadzaam om de putten nog niet volledig te sluiten.
David Smulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven denkt dat we er goed aan doen de waakvlam nog even aan te houden. Dat is in principe niet meer dan een voorzorgsmaatregel, vindt hij. "De kans dat we meer gas uit Groningen moeten gaan halen is verschrikkelijk klein. Maar ja, het buitenland is onzeker. De oorlog in Oekraïne is nog niet afgelopen."
Onomkeerbaar
Het probleem zit vooral in het feit dat de sluiting onomkeerbaar is, vertelt Smulders. "Als we de waakvlam doven en de putten sluiten, betekent het dat we beton in die putten stoppen. Als er ooit nog iets in de ondergrond gebeurt, kunnen we daar nooit meer bij."
Maar dat gaat er bij Meendering niet in: "De afgelopen zestig jaar is de Groningse grond ongelooflijk misbruikt door de gaswinst. Zeker in het aardbevingsgebied, waar mensen jaren met rechters aan het vechten zijn en schade na schade te verduren krijgen. Het is een principekwestie geworden: voor Groningen is het gewoon klaar. Er wordt niet meer gegraven in onze bodem."
Dit is de Dag
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.