Binnenland
WNL

'Overheid moet grenzen van rechtstaat opzoeken in strijd tegen anti-democratische organisaties'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overheid moet grenzen van rechtstaat opzoeken in strijd tegen anti-democratische organisaties'

De Nederlandse overheid zou in de strijd tegen anti-democratische instellingen zelf vaker de grenzen van de wet op moeten zoeken. Dat zegt journalist en publicist Bart Schut in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Schut doelt onder meer op de islamitische scholen waar jongeren worden geïndoctrineerd door haatpredikers. Omdat die mensen uit zichzelf al de grenzen opzoeken, moet de overheid daarin meegaan. "En dan worden ze maar een keer teruggefloten door de rechter of door de Raad van State." "Sluit bijvoorbeeld het Haga Lyceum", geeft Schut als voorbeeld. "En dan zien we over vijf jaar wel weer wat de rechter daarvan vindt."

Frankrijk als voorbeeld

Schut vindt dat Nederland op dat gebied een voorbeeld kan nemen aan Frankrijk. Hier werden in de afgelopen periode 152 cafés, 15 gebedshuizen en 4 scholen gesloten in de strijd tegen anti-democratische organisaties. "Wij zouden veel meer die kant op moeten gaan."

Integratiedeskundige Keklik Yücel is het daarmee eens en vindt dat de Nederlandse overheid veel meer moeten doen om haatorganisaties aan te pakken. "Onze jongeren worden vergiftigd. Ze vallen ten prooi aan anti-democratische lieden. Dat is een gevaar voor de rechtstaat. Niet morgen, maar nu al."

Ster advertentie
Ster advertentie