Binnenland
BNNVARA

'Haal onze kinderen en kleinkinderen terug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Haal onze kinderen en kleinkinderen terug'

"Het is inhumaan als we ze aan hun lot overlaten", zegt vader Houssein in De Nieuws BV. Zijn dochter die een aantal jaar geleden afreisde naar IS in Syrië, zit nu samen met haar twee kleine kinderen vast in een Koerdisch kamp, maar Nederland heeft geen actief terughaalbeleid. Samen met journalist Sinan Can ging Houssein naar hen op zoek. Hun indrukwekkende reis is te zien in de documentaire De verloren Kinderen van het Kalifaat waarin Houssein een dringende oproep aan Politiek Den Haag doet: "Haal ze terug."

Video niet beschikbaar

Een moeilijk houdbaar standpunt

Naar schatting zitten volgens de AIVD zo'n 80 kinderen van Nederlandse ouders vast in kampen. "Het zijn Nederlandse staatsburgers", reageert GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik in De Nieuws BV. "Het zijn kinderen die er op geen enkele wijze voor gekozen hebben om naar dat kalifaat af te reizen. Je kunt dan niet als Nederlandse overheid zeggen: Ik bemoei me er niet mee. Ik laat het aan anderen over, tenzij ze op de stoep staan van de ambassade. Dat is een moeilijk houdbaar standpunt."

Quote

Het zijn kinderen die er op geen enkele wijze voor gekozen hebben om naar dat kalifaat af te reizen.

'Slap en zwak'

Van Ojik kondigt aan actie te ondernemen: "We zullen nu opnieuw, naar aanleiding van de verwarring die ontstaan is, vragen aan de minister om opheldering te geven." Van Ojik doelt daarmee op het nieuws van dit weekend dat de MIVD Nederlandse Syriëgangers in Koerdische kampen heeft verhoord. Minister Grapperhaus zegt daar echter niets vanaf te weten. "Slap en zwak", zegt Houssein over die reactie.

De documentaire 'De Verloren Kinderen van het Kalifaat' (BNNVARA) van Sinan Can is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 2.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Twitter en Facebook

Ster advertentie
Ster advertentie