Binnenland
WNL

Herman helpt veteranen met PTSS: 'Met buddyhond pakken ze hun leven weer op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman helpt veteranen met PTSS: 'Met buddyhond pakken ze hun leven weer op'

Veteranen verdienen grote waardering voor hun inzet voor de veiligheid van ons land. Maar soms hebben veteranen naast waardering ook extra zorg nodig. Om de mensen die veteranen bijstaan in het zonnetje te zetten is er de Witte Anjer Prijs van het Nationaal Comité Veteranendag, voor mensen die een bijzondere rol spelen in het leven van veteranen.

"Als je op missie bent maak je vaak hele indrukwekkende dingen mee, onder moeilijke omstandigheden," zegt juryvoorzitter Boudewijn Revis in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Ongeveer tien procent van de veteranen heeft na een missie last van aanpassingsproblemen. Daarna blijft ongeveer vijf procent over die wat langer problemen heeft."

De problemen die veteranen ervaren lopen uiteen. "Voor sommigen geeft het spanning in hun relatie. Een klein deel heeft echt last van psychische klachten, zoals een posttraumatische stressstoornis (PTSS)."

'Met hond moeten ze wel naar buiten'

Een van de mensen zie zich inzet voor veteranen met PTSS is Herman Pestman. Hij leidt zogenoemde buddyhonden op. Voor zijn inzet kreeg hij vorig jaar als eerste de Witte Anjer Prijs. De honden helpen de veteranen om hun leven weer op te pakken, zo legt Pestman uit. "Vaak is er sprake van een hele hoge drempel om weer naar buiten te gaan. Het sociaal isolement komt vrij veel voor. De hond die moet wel naar buiten, dus mensen zullen sowieso vier, vijf keer per dag de deur uit moeten."

Daarnaast leert Pestman de honden specifieke vaardigheden om de veteranen met PTSS te helpen. "Ze reageren op spanning en stemmingswisselingen. Een cliënt van mij liep over de Ermelosche Heide en daar vloog een grote legerhelikopter over. Op dat moment kreeg ze acuut een herbeleving. Zij was toen helemaal van de wereld. De hond heeft contact gemaakt door tegen haar op te springen, waardoor ze weer bij haar positieve kwam."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De winnaar van de Witte Anjer Prijs 2019 wordt twee weken voor Nationale Veteranendag bekendgemaakt. Vanaf nu is het mogelijk om iemand te nomineren. Kent u iemand die zich op bijzondere wijze inzet voor veteranen? Nomineer hem of haar dan via de website van Veteranendag.

Ster advertentie
Ster advertentie