Binnenland
BNNVARA

Berk, beuk of eik? Kindercanon van de Nederlandse natuur geeft het goede antwoord!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Berk, beuk of eik? Kindercanon van de Nederlandse natuur geeft het goede antwoord!

Kinderen weten weinig namen van Nederlandse dier- en plantensoorten. Deze wetenschappelijk onderbouwde gedachte valt bioloog en kinderboekenschrijver Geert-Jan Roebers ook op in de praktijk. Daarom maakte hij een kindercanon voor de Nederlandse natuur. Op een basisschool gingen Roebers en een groep kinderen samen met Vroege Vogels op onderzoek uit op het schoolplein.

Bioloog Michiel Hooykaas deed onderzoek naar de kennis van kinderen van Nederlandse diersoorten en wat bleek: kinderen kennen over het algemeen de dieren niet uit de nabije omgeving, maar bijvoorbeeld de leeuw en de panda wel. Ook in prentenboeken gaat het vaker over leeuwen dan over meeuwen: "Daardoor denken kinderen misschien dat de natuur alleen te zien is in de dierentuin, in plaats van om je heen."

Kindercanon van de Nederlandse natuur

Het werd volgens Geert Jan Roebers dus hoog tijd voor een kindercanon van de Nederlandse natuur, met dieren als ekster en grijze zeehond en bomen als berk en linde. "Het is belangrijk om met een klein aantal te beginnen. Daarom heet dit boek ook soortenschat. Je moet het zien als een soort woordenschat van de natuur."

Roebers: "De natuur heeft zo veel te bieden, maar soms is het lastig om dieren en planten te herkennen. Als je de natuur in gaat, is het alsof je een vreemde taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Dus moet je beginnen met een paar namen en daar kan je verder op doorgaan. Maar je moet een begin hebben. En ik hoop dat ze dat begin kunnen leren uit mijn boek."

Berk, beuk of eik?

Samen met Vroege Vogels gaat Geert-Jan Roebers naar de Nieuwe Regentesseschool te Utrecht. Met Ties, Lex, Loulou en Margot speuren ze het schoolplein af naar bekende en onbekende soorten. De plataan midden op het schoolplein: die kennen ze alle vier want daar worden zelfs liedjes over gezongen op school.

Maar de berk levert meer problemen op, er wordt getwijfeld tussen beuk en eik. Maar met het boek in de hand komen de kinderen er uit: het is een berk!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie