Binnenland
KRO-NCRV

D66: 'Er moet een minister van Digitale Zaken komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: 'Er moet een minister van Digitale Zaken komen'

Er moet een apart ministerie komen van Digitale Zaken. Daarvoor pleit Kees Verhoeven van D66 in Spraakmakers. Dat doet hij naar aanleiding van de cyberaanval op onder andere een ziekenhuis en universiteit. Verhoeven: "D66 is al jaren voorstander van een minister van technologie en privacy."

Hackers zijn gisteren de systemen van het Medisch Centrum in Leeuwarden binnengedrongen en eind vorig jaar zou de universiteit van Maastricht zelfs losgeld hebben betaald. Ook de gemeente Zutphen werd het slachtoffer van cybercriminelen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Verhoeven wil dat de overheid de regie neemt omdat voorlichting volgens hem maar beperkt werkt. "We zullen moeten kijken naar wetgeving zodat bedrijven verplicht worden om software-updates uit te voeren. Zo worden kleine foutjes in de software waardoor hackers naar binnengaan, sneller gedicht."

Ook wil het D66-Kamerlid dat bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor hun software omdat er nu te vaak producten op de markt komen die niet veilig zijn. "De eisen aan de voorkant moeten strenger en in politiek opzicht moeten we daar verantwoordelijkheid voor nemen."

Stand.nl: We zijn nog steeds niet in staat ons te wapenen tegen cybercriminaliteit

Ster advertentie
Ster advertentie