Binnenland
MAX

Zo kaart je misstanden op de werkvloer het beste aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kaart je misstanden op de werkvloer het beste aan

Anonieme brieven met klachten over machtsmisbruik, ambtenaren die ontslag nemen, botsingen op de werkvloer. Volgens NRC ging er veel mis onder het bewind van oud-Kamervoorzitter Arib. Maar het incident staat niet op zichzelf. Op meer werkvloeren gaat het mis en durven werknemers lang niet altijd het gesprek aan over de sociale veiligheid. In Villa VdB legt organisatiepsycholoog Aukje Nauta wat je kan doen als je je niet meer fijn voelt op je werk.

Video niet beschikbaar

Het gesprek aangaan, daar begint het mee. "Het zou mooi zijn dat als je misstanden ziet, dat niet hoeft te klokkenluiden. Of dat je bij een meldpunt iets anoniem moet melden. Maar dat je er met je collega of baas onderling een gesprek over voert en het dan oplost", aldus Nauta.

Angstcultuur

Vaak zijn mensen bang om geen nieuw contract of nog een keer promotie te krijgen. Hiƫrarchie speelt daarin mee, stelt Nauta: "Je openlijk uitspreken over iets dat je niet bevalt is heel erg lastig. Macht en afhankelijkheid spelen een rol. Vooral in 'machtsscheve' organisaties ontstaan snel een angst- of zelfs schaamtecultuur." Als dat zo is, zijn er twee manieren om sterker te worden als werknemer.

Sterker worden

Een daarvan is met collega's een blok vormen en samen optrekken. Een andere manier om onafhankelijker te worden is jezelf versterken op de arbeidsmarkt: "Als je makkelijk een klus ergens anders kan krijgen, wordt het makkelijker om je uit te spreken", aldus Nauta.

Het gesprek aangaan? Gebruik dan deze strategie

De meeste bazen zijn juist blij als je kritiek durft te uiten. Maar doe dat het liefst via de procedures van de geweldloze communicatie, bepleit organisatiepsycholoog Aukje Nauta. Dat werkt als volgt:

1. Zeg wat de feiten zijn: "Je verhief net je stem tegen me."

2. Uit je gevoel: "Ik vond dat niet plezier, ik voel me gecommandeerd."

3. Vertel wat je behoefte is: "Ik vind het fijn als we niet hoeven te schreeuwen tegen elkaar."

4. Doe een suggestie: "Zullen we afspreken dat we dat voortaan niet meer doen?"

Alternatieven

Staat je baas niet open voor een gesprek? Dan kan je altijd nog als groep collega's naar de Ondernemingsraad stappen. Als zij meerdere signalen van verschillende teams krijgen, kunnen ze het bespreekbaar maken. Ook kan je misstanden melden bij een bedrijfsarts of bij bijvoorbeeld een vakbond (als je daar lid van bent). "Maar met elkaar in gesprek gaan, dat is echt de allerbeste eerste stap", benadrukt Nauta.

Video niet beschikbaar

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie