Binnenland
EONOS

Steeds meer burgemeesters gaan niet handhaven als winkels opengaan: 'Ondernemers gaan kapot'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer burgemeesters gaan niet handhaven als winkels opengaan: 'Ondernemers gaan kapot'

De Achterhoekse burgemeesters kondigden vandaag aan niet te gaan handhaven op winkeliers die zaterdag hun deuren openen. "Ondernemers gaan kapot", zegt de burgemeester van Montferland, Harry de Vries. "In de gehele veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is in collegiaal verband bepaald om niet te handhaven op geopende winkeliers," aldus De Vries. Ook de Groningse burgemeester Koen Schuiling liet in Langs de Lijn en Omstreken weten geen boetes uit te gaan delen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het gaat hier volgens burgemeester De Vries niet zozeer om burgerlijke ongehoorzaamheid, maar om een demonstratie. "Het recht van demonstratie is een grondrecht en dat hebben winkeliers ook. Alleen gaan zij niet de straat op, maar openen ze hun deuren voor een dag en dat staan wij toe." De Vries vindt dat er beter naar de gevolgen van de lockdown gekeken moet worden. "We moeten ook met het ondernemersklimaat, de horeca en de cultuursector rekening houden. Het kabinet moet zich daarvan rekenschap geven."

Guus Böhmer, voorzitter van de ondernemersvereniging Terborg en eigenaar van een schoenenzaak, herkent zich hierin. "Uit protest gaan wij zaterdag open, mensen kunnen gewoon binnenkomen. Natuurlijk gaan we veilig open met een maximumaantal klanten per vierkante meter”. Hij benadrukt dat het geen makkelijke tijden zijn: "We snappen de zorg om de zorg, maar het water staat ons aan de lippen."

In het programma Geld of je Leven waren ook twee ondernemers te horen die zaterdag open denken te gaan. Ik vind dat ik in mijn recht sta om toch mijn handel te kunnen slijten", zei één van hen.

Achterhoekse burgemeesters gaan niet handhaven op geopende winkels

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie