Binnenland
NOS

Hoe werkt een klopjacht van de politie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt een klopjacht van de politie?

De politie zoekt nog altijd naar de verdachte die zaterdag in Zwijndrecht zijn ex-vriendin en haar moeder neerschoot. Het publiek wordt ingeschakeld en de naam en foto van de man, bijnaam 'Lucky' zijn gedeeld. "Het is nogal wat om dit te doen. Daar moet een goede reden voor zijn", vertelt voormalig recherche-chef Sander Schaepman in NOS Met het Oog op Morgen.

Een klopjacht op een verdachte gebeurt niet zomaar. "Dat kan als er ernstige bezwaren zijn tegen deze verdachte. Dat is onder andere als het delict een dusdanige ernst heeft dat de hele samenleving gevaar loopt. Het gaat erom dat iemand zo snel mogelijk van straat wordt gehaald om die veiligheid terug te brengen."

De verdachte in deze zaak zou vuurwapengevaarlijk zijn en had al een flink strafblad. Als Schaepman het team zou moeten leiden om hem op te sporen, zou hij daarom inzetten op het netwerk van de man. "Misschien roept hij hulp in van bekenden van hem. Die kun je in beeld brengen en daar technische middelen op inzetten."

Digitaal

En, zegt Schaepman, het digitale spoor moet worden gevolgd. "Als we over de snelweg rijden, wordt op een aantal plekken het kenteken geregistreerd. En de telefoon is een heel belangrijk te traceren spoor." Ook andere handelingen laten digitaal sporen na. "Denk aan bankgegevens. Al is hij gepokt en gemazeld in het criminele vak, dus zal hij dat niet zo gauw doen."

Dat de verdachte misschien al naar het buitenland is vertrokken, is een optie. Maar zo waarschijnlijk is het ook weer niet. "Je zult in het buitenland een verblijf nodig hebben, je moet misschien hulp krijgen van anderen. En dat is altijd een risico. Er zijn toch altijd in de omgeving van een crimineel mensen die denken: 10.000 euro tipgeld? Dat is toch mooi." Bovendien weet de politie het kenteken van ten minste twee auto's waar de verdachte in zat en kan zo - met behulp van camera's - ook zien waar iemand heen rijdt. "En de rijrichting kan ook veel vaststellen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie