Binnenland
AVROTROS

Pieter Lakeman strijdt met megaclaim voor boeren met schade door gaswinning

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Lakeman strijdt met megaclaim voor boeren met schade door gaswinning

We kennen hem rondom de val van de DSB Bank: Pieter Lakeman. Nu zet hij zich in voor Groningse boeren die zijn getroffen door schade die is ontstaan door gaswinning. Met een groepsclaim tegen Shell en de NAM. Blok&Toine spreken met Lakeman over de claim.

Boeren zijn de grootste slachtoffers

Lakeman wil zich inzetten voor de getroffen boeren in Groningen. "Deze groep heeft te maken met de grootste schade, naast de eigenaren van kerktorens van heel Groningen. Deze groep wordt nu helemaal nog niet betaald, of ze krijgen een klein percentage van de werkelijke schade. Veel boeren hebben daarom het bedrag geweigerd vanuit de NAM."

De schades lopen uiteen van een halve ton, tot maximaal vijf miljoen stelt Lakeman. "Maar om een schade zinvol bij de rechter naar voren te brengen moet het schadebedrag boven de miljoen liggen."

'Omkering bewijslast'

Pieter Lakeman verwacht sterk te staan in de rechtbank tegenover de NAM. "De Hoge Raad bepaalde in 2019 dat de Staat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij schadeplichtig zijn vanwege de aardbevingen door gaswinning. Dat arrest was niet alleen heel erg duidelijk, maar ook kwam er een soort omkering van de bewijslast." De voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie verwacht dat in totaal rond de 50 en 200 boeren zich melden.

Wederom strijdbaar

De meeste mensen kennen Lakeman van de oproep om het spaargeld bij de DSB bank weg te halen. Dezelfde strijdbaarheid heeft Lakeman nu bij deze zaak.

"Destijds wou ik bank zo snel mogelijk failliet maken, iets wat gelukt is. Ik deed dat met het doel om curatoren aan het bewind zouden komen in plaats van Dirk Scheringa. Zij zouden de schade-uitkeringen uitkeren, en dat is uiteindelijk gebeurd. In dit geval is de NAM goed voor z’n geld dus we hoeven alleen de NAM te dagvaarden."

Pieter Lakeman gaat Groningse boeren helpen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie