Binnenland
NOSNTR

Bedrijven blijven onopvallend verbonden aan Qatar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedrijven blijven onopvallend verbonden aan Qatar

De onderzoeksredactie van de NOS en Nieuwsuur zette op een rij hoe bedrijven publiekelijk afstand nemen van Qatar, maar toch verbonden zijn aan het toernooi. Ben Meindertsma van de NOS onderzoeksredactie vertelt erover in Nieuws en Co.

Bedrijven blijven onopvallend verbonden aan Qatar

Geloofwaardig

Hoe kun je tijdens het WK het Nederlandse elftal steunen zonder geassocieerd te worden met het omstreden gastland? Met dat dilemma worstelden de sponsoren van de KNVB. Hun oplossing: niet afreizen naar Qatar, maar in Nederland evenementen organiseren rondom wedstrijden van Oranje. Maar hoe geloofwaardig is dat statement?

De bedrijven hebben de komende weken daarom ook geen grote campagnes. Als ze al reclame maken, dan doen ze dat zonder verwijzing naar Qatar.

Qatar aanwezig

Meindertsma vertelt over de voorbeelden die de onderzoeksredactie vond. "De meesten sponsoren zijn er duidelijk over, de mensenrechtensituatie zit ze wel dwars. Ze hebben er drie oplossingen voor. Veel bedrijven, waaronder bijvoorbeeld de ING maken geen reclame. Ze hebben allemaal kaartjes gekregen om naar het toernooi af te reizen en dat doen ze niet. Ze hebben een alternatief evenement bedacht, Het huis van Oranje in de Johan Cruijff Arena, waar ze samen met anderen naar het toernooi gaan kijken. Daarmee willen ze uitstralen dat ze fan zijn van oranje maar niet van het WK in Qatar."

Maar ook daar is Qatar wel aanwezig. "Bijvoorbeeld door de drie buitenlandse sponsoren die de KNVB heeft. Volkswagen is een van de sponsoren van het evenement, maar is deels van Qatar zelf. Andere merken die het evenement sponseren, zoals KPN, zeggen niks met Qatar te maken willen hebben. Maar de president commissaris van de KPN, Gerard van de Aarst, is ook commissaris voor signify. Zij hebben stadionverlichting geleverd voor het WK in Qatar", eindigt Meindertsma.

item qatar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie