Binnenland
PowNed

Zwarte Prietpraat vannacht vanuit Paramaribo

foto: PowNed/NPO Radio 1foto: PowNed/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwarte Prietpraat vannacht vanuit Paramaribo

NPO Radio1 zendt vannacht uit vanuit Zuid-Amerika. Prem Radhakishun zit op dit moment in Suriname en om middernacht begint vanuit Paramaribo Zwarte Prietpraat.

Precies 38 jaar geleden vond in Suriname een staatsgreep plaats. De regering van Henk Arron werd door een groep onder leiding van Desi Bouterse afgezet. Prem is benieuwd hoe die staatsgreep het land heeft beïnvloed en gaat met scherpe vragen vanuit een studio in Paramaribo, op zoek naar antwoorden.

Zo is Prem benieuwd hoe het mogelijk is dat Bouterse (één van die leiders van de staatsgreep, en verdachte van de decembermoorden en terreur) in 2010 president werd. Vijf jaar later behaalde Bouterse met een ongekende verkiezingsoverwinning een absolute meerderheid. Hoe kan dit?

100.000 Nederlanders

Zwarte Prietpraat staat vanavond volgens Prem in het teken van beelden schetsen. "De bedoeling is aan de hand van de gasten mijn Nederlandse luisteraars een beeld te geven over hoe het is om in Suriname te wonen. Waarom er meer dan 100.000 Nederlanders in Suriname wonen."

Daarvoor komen onder andere enkele Nederlanders aan het woord die in Suriname wonen. Verder is ook Giwani Zeggen te gast. Zeggen is geboren in Nederland, groeide op in Paramaribo en na een studie Politicologie aan de VU keerde hij terug naar Suriname. Daar is hij nu onder andere columnist bij De Ware Tijd.

Zwarte Prietpraat

Het nieuws en de actualiteiten op een andere manier gebracht: provocerend, dwars, rauw, intelligent en ongecensureerd. Prem maakt nieuws, verslaat nieuws, maar vooral lacht hij het nieuws uit. Elke zondag op maandagnacht, tussen 00.00 en 02.00 uur.

Bellers kunnen er vanwege een vertraging helaas niet doorkomen vanwege de uitzending vanuit Paramaribo. Maar verder kan Prem zoals altijd op geheel eigenzinnige wijze aan de slag.

Het is volgens Prem "gaaf" om een uitzending vanuit Suriname te maken maar het blijft gewoon radio. "Mensen die met elkaar praten en dat is over de hele wereld hetzelfde", aldus een nuchtere Prem.

Luister hier naar deze en naar eerdere andere afleveringen van Zwarte Prietpraat

Ster advertentie
Ster advertentie