Binnenland
KRO-NCRV

Luchtvaartexpert: Beperking Schiphol niet per sé slecht voor concurrentiepositie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Luchtvaartexpert: Beperking Schiphol niet per sé slecht voor concurrentiepositie

Luchtvaartdeskundige Hans Heerkens denkt niet dat Schiphol hoeft uit te breiden om de positie als economisch knooppunt te behouden. Dat zegt hij in NPO radio 1-programma Spraakmakers. Heerkens reageert op het plan van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij zei vanmorgen in de Volkskrant dat Schiphol na 2020 zeker zal moeten groeien om internationaal bij te blijven en dat Lelystand Airport er komt.

Heerkens denkt niet dat wanneer de groei wordt beperkt, Schiphol de race zal verliezen. ''Schiphol is een hub-luchthaven. Dat wil zeggen dat er veel mensen overstappen. Als je daar één nieuwe verbinding bij aanlegt, levert dit ook veel overstappers op voor de vluchten die er al zijn.'' Het omgekeerde is volgens hem ook waar. ''Wanneer je verbindingen weghaalt heeft dit ook gevolgen voor de verbindingen die overblijven."

Volgens Heerkens is er altijd een gevaar dat bij belemmering van groei de luchthaven zal krimpen, maar hij gelooft daar persoonlijk niet zo in. ''Het zal alleen niet verder groeien.'' Mocht toch blijken dat Schiphol onaantrekkelijk wordt voor luchtvaartmaatschappijen, dan kun je volgens Heerkens alsnog besluiten om de grens aan het aantal vliegbewegingen op te hogen.

Hoe werd Schiphol groot en kan de luchthaven blijven groeien? Lees verder op NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie