Binnenland
BNNVARA

Zo maak jij jouw tuin egelvriendelijk

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak jij jouw tuin egelvriendelijk

Stekelig maar schattig. De egel vind je steeds vaker in de stad. Het leefgebied van de egel wordt namelijk steeds kleiner doordat bijvoorbeeld veel houtwallen zijn verdwenen. Dus, reden genoeg voor de Zoogdiervereniging om 2019 tot het Jaar van de Egel uit te roepen. Want, hoe gaat het eigenlijk gaat met onze stekelige vriend en hoe kunnen wij hem helpen? Dat wordt besproken in Vroege Vogels.

Red de egel!

In steden kunnen egels worden geholpen als ze van tuin naar tuin kunnen wandelen - zie je het al voor je, een wandelende egel? Goed, het stedelijk gebied wordt wel leefbaarder voor een egel wanneer het dier ook beter zijn gang kan gaan. Maar wat kun jij er aan doen; hoe maak jij jouw tuin egelvriendelijk?

Zaag een gaatje in de schutting

Bijvoorbeeld door een gat in de schutting te zagen. De egel is klein dus een immens gat hoeft het zeker niet te zijn. Een soort kattenluikje, maar dan voor een egel. De Egelwerkgroep vraagt iedereen met een schutting, om een gat van ongeveer 13 x 13 cm te zagen, zodat de egel de tuin in en uit kan.

Als iedereen met een schutting een gaatje zaagt zal er in het bebouwde gebied in heel Nederland een soort 'egelsnelweg' ontstaan. In Groot-Brittannië loopt een dergelijke actie al langer en daar is de 'hedgehog highway’ een groot succes.

Maak een nestje voor het beestje

Zorg dat de egel zich welkom voelt en leg alvast een nestje voor hem of haar klaar. Een egel is een simpel dier: takken en bladeren zijn meer dan genoeg om zich op zijn gemak te voelen. Laat de tuin wat verwilderen, haal niet alle bladeren weg en voor je het weet zie je wat stekels opduiken!

Bijvoeren mag best

Doordat insecten verdwijnen en droogtes langer volhouden, is het vinden van voedsel voor egels niet meer zo makkelijk. Je kunt egels helpen door ze bij te voeren. Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk! Egels zijn niet in staat dit te verwerken en kunnen hier ernstige diarree van krijgen.

Hoogste tijd om onze stekelige tuingenoot van het jaar eens een handje te helpen! Nog meer tips vind je hier en hier!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie