Binnenland
BNNVARA

Hoeveel mollen wonen in jouw tuin?

foto: Vroege Vogels/Beumingfoto: Vroege Vogels/Beuming
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel mollen wonen in jouw tuin?

Het ene moment ligt de achtertuin er vredig bij, het andere moment heeft een mol flink huisgehouden. De tuin van Vroege Vogels-luisteraar Gerda Helfrich ligt vol met molshopen. Zoveel dat ze zich afvraagt: is dit één mol, of een hele familie? Dierecoloog Jasja Dekker heeft het verlossende antwoord.

Mollen leven solitair, vertelt Jasja Dekker, en ze hebben een gangenstelsel voor zichzelf. Tijdens de paartijd, die van februari tot april duurt, zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op. De jongen worden vervolgens door de moeder grootgebracht. Zodra ze volgroeid zijn, worden ze door hun moeder uit de gangen verdreven. Ze moeten dan bovengronds op zoek gaan naar onbewoonde tunnels, wat niet zonder slag of stoot gaat. "Rond deze tijd zijn de jongen allang het huis uit en is het vrijwel zeker dat er maar één mol in de tuin van Gerda leeft", zegt Jasja.

Grootschalige verhuizing

Die ene mol graaft heel wat af, want er duiken telkens nieuwe molshopen op. Dat heeft te maken met de dalende temperaturen. Zodra het kouder wordt, kruipen bodemdieren dieper weg in de grond. Om zijn voedsel te kunnen vinden, moet de mol dus ook dieper de grond in gaan. "Op dit moment is die mol bezig zijn hele gangenstelsel te verhuizen naar een verdieping lager."

De perfecte tuin

De kans is ook groot dat deze mol al langere tijd in Gerda’s tuin woont. Mollen zijn namelijk territoriaal en blijven soms hun hele leven op dezelfde plek als er genoeg voedsel te vinden is. Mollen eten voornamelijk regenwormen, maar ook slakken en spinnen. Als een mol lange tijd in jouw tuin verblijft, betekent dit dat de bodemkwaliteit heel goed is en dat er een rijk bodemleven is. “Je zou het dus ook als een compliment kunnen zien!”

Hoeveel mollen wonen in jouw tuin?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie