Binnenland
AVROTROS

Meer kans op verbranding door gevolgen corona: 'kijk naar de uv-index van die dag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer kans op verbranding door gevolgen corona: 'kijk naar de uv-index van die dag'

Duik jij met deze hete temperaturen de zon in? Of zoek je toch liever de schaduw op? Zowel in de schaduw als in de zon is het oppassen geblazen, want verbranden is zo gebeurd. En door de gevolgen van de coronacrisis, dringt het zonlicht nog makkelijk door op onze huid.

Als gevolg van de maatregelen die we nemen tegen het coronavirus, pakken we minder snel de auto en is er minder vliegverkeer. Marlies Wakkee, dermatoloog in Stax&Toine: "Doordat de lucht schoner is en minder roetdeeltjes en vliegwolken bevat, missen we een beschermlaagje en heb je meer kans op verbranding."

Wat is de uv-index?

Meer kans op verbranding dus. Houdt dat in dat we dan vanaf nu altijd met factor 50 moeten smeren? Wakkee: "Je moet kijken naar de zonkracht die voor die dag geldt. Op de website van het KNMI kun je kijken wat de uv-index is voor die dag."

Tegenwoordig zie je ook bij veel andere weer-websites wat de uv-index voor die dag is en en daar staat ook vaak een indicatie vanuit het KWF bij hoe groot de kans op verbranding is. Wakkee: "Hoe snel je verbrandt hangt natuurlijk ook af van huidtype, maar dan kun je in ieder geval voor jezelf een globale inschatting maken."

Smeren met factor 50 is volgens Wakkee niet perse nodig. "Factor 30 biedt 95% bescherming tegen uv-straling en met factor 50 gaat dat maar een paar procent omhoog. Wat we vaak zien is dat mensen niet dik genoeg smeren en daardoor minder bescherming hebben dan gedacht. Wij zeggen altijd pindakaasdik smeren, dan is er weinig verschil tussen factor 30 en factor 50."

Pas op voor zonneschade

Sla die tubes dus alvast maar in, want een dagje strand betekent smeren, smeren en nog eens smeren. Wakkee raadt het vooral af om de hele dag op het strand in de brandende zon gaan zitten. "Als je dan op het strand wil zijn, moet je elke twee uur insmeren."

Wakkee geeft als tip om vooral beschermende kleding te dragen. Zet bijvoorbeeld een hoed op. En ga op de heetste uren van de dag even van het strand af. 'Niet verbranden betekent niet dat je geen zonneschade hebt. Zonnebrand helpt tegen verbranding, maar neemt niet alle zonneschade weg.'

Zonneschade is de schade in je DNA. Die schade kan je huid voor een gedeelte herstellen. Wakkee: "Maar als je dat herhaaldelijk doet, krijg je blijvende schade en daardoor huidveroudering en op den duur een verhoogde kans op huidkanker."

Houd rekening met weerkaatsing van de zon

Ook in de schaduw kun je verbranden. Zolang er zonlicht is, kan je gewoon verbranden. Wakkee: "Op het strand heb je bijvoorbeeld weerkaatsende uv-straling vanuit het water en het zand. Daar moet je altijd rekening mee houden." Ook in de schaduw, smeren dus.

Mocht je nou toch te lang in de zon hebben gezeten of in de schaduw niet goed hebben gesmeerd, dan kun je volgens Wakkee het beste iets smeren wat vochtinbrengend is voor de huid. "De schade die is ontstaan kun je niet meer terugdraaien. Dan moet je je huid verzorgen, zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Hef liefst iets zo neutraal mogelijk."

Kortom, houd de uv-index in de gaten, zeker nu de straling vanwege de coronatijd hoger kan zijn. Wakkee: "Ook op bewolkte dagen kan de uv-index hoog zijn. Kijk daar dus bewust naar en als het echt een zonnige dag is, denk erover na of je je dag iets anders in kunt richten."

Ben je bijvoorbeeld van plan om je tuin te gaan werken? Denk er dan over na of je dat in de ochtend of einde van de middag kan doen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie