Gezondheid
KRO-NCRV

Toename in gebruik ADHD-medicatie vooral 'medicaliseringstrend'? 'Er is een groot grijs gebied'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toename in gebruik ADHD-medicatie vooral 'medicaliseringstrend'? 'Er is een groot grijs gebied'

Steeds meer Nederlanders gebruiken ADHD-medicatie, meldt het CBS. De afgelopen 17 jaar is het gebruik zelfs verviervoudigd. De grootste verandering is te zien bij vrouwen en meisjes die worden gediagnosticeerd met ADHD en 25-plussers die de medicatie gebruiken. "Hormonale schommelingen zijn van invloed op je ADHD-uitdagingen", zegt Eveline Roux, ADHD-coach voor vrouwen, bij Spraakmakers.

Toen Roux 36 was, kreeg ze de diagnose dat ze ADHD heeft. Maar Roux herkent nu dat de symptomen er al waren van haar geboorte. "Je hebt er in meer of mindere mate last van. Toen ik kinderen kreeg, werd het erger en heb ik onderzoek gedaan", legt de ADHD-coach uit. Toen de "chaos" groter werd door de komst van kinderen, begon ze met medicatie. "Het is in deze fase van mijn leven een van de dingen die helpen bij ADHD. Maar het is niet alleen medicatie en dan is het over."

Medicaliseren

Psychiater Jim van Os denkt dat de toename in het gebruik van ADHD-medicijnen onderdeel is van de "medicaliseringstrend" van de afgelopen 20 jaar. "In de wetenschap zijn we erop aan het terugkomen, omdat het een vaag begrip is met 10 procent extreme gevallen en daaronder een groot grijs gebied."

Bijwerkingen

"Er is geen diagnostische procedure voor ADHD, het is eerder een bezweringsritueel", gaat Van Os verder. Volgens de psychiater krijgen kinderen door de diagnose het idee dat ze een "defect" hebben. Bovendien zou er volgens Van Os geen bewijs zijn dat medicatie op de lange termijn invloed heeft op opleidingen relaties en motivaties, maar dat de bijwerkingen, zoals slapeloosheid en onrust, wel duidelijk herleidbaar zijn.

Minder druk

Beller Saskia Jansens denkt ook dat een andere aanpak beter zou zijn. "Ik ben heel erg tegen het medicaliseren en het elkaar stoornissen aanpraten, vooral bij kinderen." Luisteraar Marjolein van der Kruijff gebruikt een alternatief medicijn, maar is dankbaar voor de diagnose. "Alles viel op z'n plek. Ik was geen slecht en onmogelijk mens, m'n hersenen zitten gewoon anders in elkaar."

Ook beller Bea van den Brink ervaart de medicatie als iets positiefs. "De eerste dag trok de mist voor mij op en voelde ik me een ander mens", vertelt ze. "Je kan het niet met een pilletje afdoen, maar het geeft me wel meer rust om te kijken naar wat er allemaal is en het is minder druk in m'n hoofd."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie