Binnenland
WNL

‘Politici mogen niet aan Nederlandse canon komen: al genoeg aandacht voor diversiteit’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Politici mogen niet aan Nederlandse canon komen: al genoeg aandacht voor diversiteit’

Sybrand Buma van het CDA vindt het voorstel van D66 om meer aandacht aan vrouwen en diversiteit in de Nederlandse canon te besteden onzin. Buma vindt dat de politieke waan van de dag geen invloed moet hebben op de Nederlandse geschiedschrijving.

‘Straks alleen nog maar zwarte bladzijden in onze geschiedenis’

Gertjan van Schoonhoven, chef binnenland van Elsevier weekblad is het daar mee eens: “Als je de geschiedschrijving lostrekt van historici en aan politici overlaat, dan wordt de geschiedschrijving heel erg modieus en trendgevoelig. En voor je het weet bestaat zo’n nationale geschiedschrijving alleen nog maar uit zwarte bladzijden of minderheden.”

‘Canon is prima zoals hij is’

In het radioprogramma WNL Op Zaterdag laat partijleider Gert-Jan Segers weten dat ook hij de mening deelt dat de Nederlandse geschiedenis niet bepaald hoort te worden door politici en dat de canon prima is zoals hij is. “Als er wordt gesproken over de positie van vrouwen en diversiteit… dat zit al in onze canon”, meent Segers. Segers: “Ik wil geen plat politiek gevecht over wat er nou allemaal precies in die canon moet, de canon is al heel breed.” Hij vervolgt: “Volgens mij worden ze allebei bediend, D66 en CDA. Ik denk dat die canon heel afgewogen is en dat je die zo moet laten, ja.”

Ster advertentie
Ster advertentie