Binnenland
NOS

Petitie 'Racisme verplicht behandelen op school' bijna 60.000 keer ondertekend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Petitie 'Racisme verplicht behandelen op school' bijna 60.000 keer ondertekend

De petitie 'racisme moet verplicht behandeld worden op school' is bijna 60.000 keer ondertekend. Bij 40.000 geldige handtekeningen moet de Tweede Kamer dit onderwerp op de agenda zetten. Onderdeel van de petitie is het voorstel om meer aandacht te schenken aan het slavernijverleden van Nederland in geschiedenisboeken.

Petitie 'Racisme verplicht behandelen op school' bijna 60.000 keer ondertekend

Video niet beschikbaar

De petitie is gestart door drie vriendinnen: Sohna, Veronika en Lakiesha. "We vroegen ons af: wat kunnen wij doen in Nederland om hedendaags racisme tegen te gaan?" zegt Veronika in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij willen de scholen daarbij inzetten, om racisme af te leren. Heel veel van dat gedrag is onbewust."

Inmiddels hebben 58.039 mensen de petitie ondertekend. Hij blijft voorlopig open staan. "We hebben 40.000 geldige handtekeningen nodig. Dus voor de zekerheid verzamelen we er minstens 60.000." Een geldige ondertekening is uniek en bevat naam, adres en geboortedatum van de ondertekenaar.

Slavernij in geschiedenisboeken

Een van de punten in de petitie is de behandeling van het slavernijverleden in geschiedenisboeken. Volgens Veronika zijn de huidige boeken nog niet uitgebreid genoeg. "De link tussen wat er nu gaande is in onze multiculturele samenleving en hoe we toen met mensen om zijn gegaan, wordt nu nog niet gelegd."

Geschiedenisboeken worden iedere paar jaar aangepast, zegt een eindredacteur van ThiemeMeulenhoff tegen verslaggever Mattijs van de Wiel. "De huidige editie is net een jaar oud, dus over een paar jaar zal er een nieuwe verschijnen. Dan kijken we weer wat er aangepast moet worden."

Aanpassen?

Toch staat deze eindredacteur nog niet te popelen om de boeken nu aan te passen. "Het moet geen tekst worden van de oude man met het geheven vingertje. Er is veel meer ruimte voor de leerling zelf om de teksten te interpreteren."

Volgens Veronika is het mogelijk om toch expliciet te maken waar het fout ging in de geschiedenis. "Je zegt ook: de Holocaust is slecht. Dus waarom zou je dat niet over slavernij kunnen zeggen?" Zij wil dat mensen zich bewust worden van hun eigen vooroordelen.

De eindredacteur benadrukt dat in de huidige lading boeken al veel meer aandacht is voor slavernij. "Het moet verplicht behandeld worden, en dat wordt het ook. Er is geen boek waar het niet in staat." Toch is dat voor de ondertekenaars nog niet genoeg. "Racisme is nog een groot probleem. Het is tijd dat we dat onderkennen."

Petitie 'Racisme verplicht behandelen op school' bijna 60.000 keer ondertekend

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie