Binnenland
AVROTROS

Tjeerd de Groot (D66): 'Maatregelen om stikstof-uitstoot terug te dringen zijn stap in de goede richting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tjeerd de Groot (D66): 'Maatregelen om stikstof-uitstoot terug te dringen zijn stap in de goede richting'

"Een goede stap in de richting." Zo noemt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot de investeringen en maatregelen die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid neemt om de stikstof-uitstoot terug te dringen.

Tjeerd de Groot over stikstofmaatregelen

Schouten (ChristenUnie) heeft vandaag bekendgemaakt de komende 10 jaar 5 miljard euro extra uit te trekken om de uitstoot van stikstof te beperken. Met dat geld kan de natuur hersteld worden en kunnen boeren innovatieve stallen bouwen of zich laten uitkopen. De landbouw is voor 45 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van stikstof.

'Stap in de goede richting'

D66-Kamerlid De Groot is positief over de voorstellen. "Een stap in de goede richting. We ervaren in deze tijden hoezeer mensen belang hechten aan schone lucht en mooie natuur om in te recreëren. Het is goed dat er nu werk van wordt gemaakt om die natuur ook in een goede staat te krijgen."

Stikstof brengt schade aan de natuur toe. Die is te herstellen door bijvoorbeeld het aanplanten van nieuw bos. De investeringen en maatregelen zijn nodig omdat de Raad van State vorig jaar bepaalde dat het tot dan toe gevoerde beleid, de Programma Aanpak Stikstof, niet werkte. Als de uitstoot naar beneden gaat kunnen er weer wegen en woningen gebouwd worden.

Behalve de landbouw profiteren ook andere sectoren van de investering. Zo is een gedeelte daarvan bestemd voor het stimuleren van elektrisch taxiën van vliegtuigen en voor schonere binnenvaartschepen.

'Juist nu investeren in een groene toekomst'

De Groot vindt niet dat er nu een pas op de plaats gemaakt moet worden nu het kabinet, als gevolg van de corona-crisis, tientallen miljarden uitgeeft, waardoor de staatsschuld historisch hoog wordt. "Juist nu moet je investeren in een groene toekomst."

"Het is de rechter geweest die een klein jaar geleden heeft gezegd dat er er geen bouwvergunningen mogen worden afgegeven omdat de natuur niet goed wordt beschermd. Dan moet je zorgen dat dat wel gebeurt en je ook boeren een toekomst biedt. De economie kan niet weer op gang komen als er niet gebouwd kan worden."

Boze boeren

De Groot haalde zich vorig najaar de woede van agrariërs op de hals toen hij pleitte voor halvering van de veestapel. Boze boeren jouwden hem uit tijdens een demonstratie op het Malieveld in Den Haag.

Het D66-kamerlid wil dat boeren overstappen op kringlooplandbouw; dat is volgens hem beter voor het milieu en het dierenwelzijn. Daarnaast worden er met kringlooplandbouw minder dieren gehouden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie