Binnenland
KRO-NCRV

Situatie Ter Apel onveilig en onhoudbaar: 'Spreidingswet is noodzakelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Situatie Ter Apel onveilig en onhoudbaar: 'Spreidingswet is noodzakelijk'

Er is opnieuw alarm geslagen over de situatie in Ter Apel. Het is in het asielzoekerscentrum onveilig en onhoudbaar, meldt de inspectie Justitie en Veiligheid. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft blijvend hulp nodig, oordeelt de inspectie. Moeten andere gemeenten mee gaan helpen? "Dit is een organisatiekwestie", zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen.

Verhelpen

De situatie in Ter Apel kan verholpen worden als andere gemeenten ook hun steentje bijdragen, zegt Paas. "Dit probleem is heel goed te verhelpen", aldus de commissaris van de Koning in Groningen. "Tot nu toe is het niet hoopgevend. Ik vind het slecht van het land. We praten elkaar aan dat het heel groot is. Maar dat is het alleen in Ter Apel."

"We lossen dit samen op, dan valt het reuze mee. Met een spreidingswet wordt het opgelost", gaat Paas verder. Hij roept dan ook andere gemeenten op om plek te maken. "Ik denk dat je het helemaal moet verdelen over Nederland", zegt Marco Visscher van gemeentebelangen Westerwolde. "De verhoudingen zijn zoek. De spreidingswet is noodzakelijk."

Ook Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout, ziet dit zo. "Ik denk dat de spreidingswet ons zou moeten helpen om dit eerlijk op te pakken."

'Dit kan echt niet'

"Niemand zit te wachten op een groot asielzoekerscentrum", snapt Frank Candel, bestuursvoorzitter Vluchtelingenwerk Nederland. "Maar als we het kleinschaliger zouden doen, zou de weerstand minder zijn." Volgens Candel is het draagvlak om vluchtelingen op te vangen "veel groter" dan niet. "Maar mensen zijn bang voor azc's." Candel is zelf in het opvangcentrum in Ter Apel geweest. "Ik heb dit in Nederland nog nooit gezien. Dit kan echt niet."

Grote steden

"De grote steden moeten het opvangen", aldus luisteraar Peter. "Dat gedonder in die kleine gehuchtjes, dat is gekkenwerk." Ook luisteraar Fataneh Farzad ziet het zo. "Ik ben van mening dat de overheid gemeenten moet verplichten om asielzoekers op te vangen over heel Nederland. Als we kleinere groepen in meerdere steden plaatsen, dan botst het minder."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie